Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Građani Srbije suočili su se sa poskupljenjem struje čak tri puta prošle godine. Muke im je zadao i hakerski napad od kog se Elektroprivreda Srbije još oporavlja. Stizalo je puno prijava uvećanih računa, a takav je i slučaj Nikole J. iz Beograda, koji će morati da plati 17.000 dinara za prošli mesec, iako kaže da u stanu ni ne boravi mnogo.

Od 1. novembra prošle godine u jeku grejne sezone, građane naše zemlje sačekalo je novo poskupljenje struje, treće od početka godine. Ovog puta kilovat je poskupeo za 9,28 odsto.

I ne samo što nas je neprijatno iznenadilo to što su računi kasnili i počeli da stižu tek nakon izbora, već je i iznos koji smo morati da uplatimo daleko iznad očekivanog.

Račun za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Slična situacija nastavila se i u ovoj godini. Beograđanin Nikola J. javio se redakciji portala Nova.rs, navodeći da je primetio znatno uvećan račun za struju, iako malo vremena provodi u stanu.

„Pre poslednjeg poskupljenja, zimi mi je račun za struju bio oko sedam ili osam hiljada. Posle poskupljenja, bio je oko 12.000, iznenadio sam, ali ne toliko, jer je ipak struja poskupela“, navodi sagovornik našeg poratala.

Međutim, kada mu je poslednji račun stigao, uhvatio se za glavu.

„Kada mi je stigao poslednji račun, nije mi bilo dobro. 17.000 dinara! Toliko treba da platim. Tvrdim da struju trošim kao i pre, idem da reklamiram ovaj račun“, kaže Nikola dodajući da u stanu ne provodi puno vremena i da je do uveče uglavnom napolju.

PROČITAJTE JOŠ

Prosečno domaćinstvo  troši 350 kilovat-časova električne energije mesečno. Ako uzmemo u obzir zvanično novembarsko poskupljenje od 9,2 odsto, to znači da građani od nedavno izdvajaju mesečno do 5.150 dinara samo za struju.

Struja je samo u prošloj godini poskupela tri puta, što dovodi do računice da struju, nakon novembarskog poskupljenja, u proseku plaćamo 1.305 dinara više nego 2022. po računu.

Dok građani gledaju kako da sastave kraj sa krajem i izbore se sa visokim računima, radnici EPS-a su krajem prošle godine dobili jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara na novembarsku platu.

Strujomer Foto:Shutterstock

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je 2023. bila najbolja finansijska godina u poslovanju preduzeća od 2000. godine i da je novčana pomoć radnicima Elektroprivrede vid zahvalnosti zaposlenima.

Podsećanja radi, Elektroprivreda Srbije je, inače, tokom prošle godine, pre tri poskupljenja struje, imala gubtike od čak 72,6 milijardi dinara, odnosno oko 620 miliona evra, kako se navodi u finansijskom izveštaju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare