Dok poštari u Srbiji zarađuju oko 55.000 dinara mesečno, drastično manje od republičkog proseka, rukovodioci Javnog preduzeća “Srbija pošte” primaju i po tri plate. Kad se sve sabere, mesečna primanja rukovodioca Pošte su šestocifrena. Tako je predsednik RIK-a istovremeno i izvršni direktor, a predsednik Nadzornog odbora, uporedo s primanjima u Pošti, ima i penziju veću od 100.000 dinara.

Zoran Đorđević, v.d. direktor ovog JP, jedan je od osnivača Srpske napredne stranke i član Glavnog odbora i Predsedništva.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Pored Đorđevća, Poštom rukovodi još nekoliko ljudi koji su poznati javnosti.

Izvršni direktor mesečno zaradi više od 3.000 evra

Jedan od pet izvršnih direktora Pošte je Vladimir Dimitrijević, koji je javnosti poznat kao predsednik Republičke izborne komisije (RIK).

PROČITAJTE JOŠ

Kao predsednik RIK, on prima 39.000 dinara mesečno, ali je prethodnih godina za sprovođenje referenduma i izbora dobijao po 292.500 svakog meseca. U Pošti zarađuje 220.000 dinara mesečno.

Ipak, Dimitrijević obavlja još jednu funkciju – on je, naime, predstavnik kapitala Vlade Srbije u Skupštini akcionara AD Aerdrom „Nikola Tesla“ i predsednik Skupštine društva, a za to dobija 106.000 dinara, što znači da su njegovi ukupni mesečni prihodi 365.000 dinara.

Dimitrijević je bio član radikala, 2008. godine je bio njihov kandidat za poslanika, ali kao 195. na listi nije ušao u parlament.

Iste godine postao je odbornik u Skupštini opštine Stari grad, ali ubrzo prelazi u novoosnovanu SNS. Kao član te partije bio je potpredsednik Opštinskog odbora Stari grad.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Još jedan od izvšnih direktora je Dragan Đorđević, istaknuti član vladajuće SNS i odbornik ove stranke u Skupštini Grada Niša. Takođe, on je u junu 2021. izabran za direktora niške Pošte. Takođe, svojevremeno je bio potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije. Međutim, koliko on novca prima za funkciju u Pošti nije poznato, jer nije objavljeno na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Ipak, pretpostavlja se da Đorđević ima približna ili ista primanja kao i Dimitrijević.

Potom, tu je Nadzorni odbor koji se sastoji od pet članova.

Jedna od članica je Katarina Šušić. Pored funkcije u Pošti, ona radi i u JP „Skijališta Srbije“, i to kao izvršni direktor za organizacioni deo podrške. Ipak, nismo mogli da otkrijemo kolika je njena plata, jer ova informacija ne postoji na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

U Nadzornom odboru Pošte je i Biljana Ćeranić.

Kako se navodi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ona tu zarađuje 65.218 dinara. Međutim, Ćeranić radi i u Poreskoj upravi, kao načelnica u sektoru Poreske policije, gde tarađuje još 132.000 dinara, što znači da su njeni ukupni mesečni prihodi 197.218.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Poštom upravljaju penzioneri

Prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Pošte, predsednik Nadzornog odbora je Boriša Šarenac. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije iz 2019. godine, on za to prima 52.600 dinara mesečno.

Šarenac je inače penzioner, a njegova mesečna primanja po tom osnovu su 109.858 dinara.

Foto: Shutterstock

Dakle, оn mesečno prima ukupno 162.458 dinara.

Jedan od izvršnih direktora je Saša Trandafilović. On je od 2017. do 2020. bio pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i član stalne komisije Fonda za razvoj i vanredni profesor na Vojnoj akademiji. Od primanja koja se nisu menjala, Trandafilović prima penziju, a prema poslednjim podacima iz 2017. u pitanju je iznos od 87.000 dinara.

Naredni član Nadzornog odbora sa šestocifrenim primanjima je Miodrag Grdinić koji za ovo mesto prima 59.000 mesečno – a to svakako nije njegov jedini izvor prihoda.

Naime, on prima još 10.000 dinara kao odbornik u Skupštini grada Beograda, u koju je ušao 2018. na listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, kao i 78.095 dinara, što je Grdinićeva penzija.

Dakle, Grdinić mesečno zaradi 147.095 dinara. On je član Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

A šta je sa zaposlenima?

Radnici Pošte u štrajku su od 24. oktobra. Oni traže da im se zarade uvećaju za 30 odsto. Dok čekaju povećanje, oni mesečno zarađuju oko 55.000 dinara, oko 30.000 manje od republičkog proseka.

Poštar Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Takođe, postoje poštari koji nakon radnog vremena rade u preduzeću „Post pro“, što je zapravo ćerka firma Pošte.

BONUS VIDEO Pošta u Savskoj ulici odlazi u istroiju, gradi se nova, ali sa starim motivima: Danas počinje javna prezentacija urbanističkog projekta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare