Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

"Nemojte ništa da potpisujete što vam Fijat ponudi", poručeno je radnicima, posle sastanka delegiranih radnika i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, koji je danas izašao pred okupljene radnike i rekao im da neće biti "nikakvog gašenja fabrike i da ne veruju poluinformacijama koje im se plasiraju".

Današnji protest Fijatovih radnika koji je započeo ispred glavnog fabričkog ulaza, nastavio se protestnom šetnjom, kratkotrajnim blokadom centralnih gradskih raskrsnica i protestom ispred Skuštine grada Kragujevca.

Gradonačelnik je izašao radnike, kratko im se obratio, poručio da neće biti zatvaranja fabrike i pozvao četvoročlanu delegaciju na sastanak, koji je vođen iza zatvorenih vrata.

Na sastanku je dogovoreno da u ponedeljak ista delegacija pregovara sa ministrima i najvišim predstavnicima vlade, a da do tada, kako je odlučeno, niko od radnika ništa ne potpisuje što im ponudi menadžment.

„Od ishoda tih pregovora u ponedeljak, zavisiće i naši dalji potezi. Ako ponuda i dalje ostane ista, nastavljamo sa protestom“, rekao je Igor Anđić, jedan od učesnika sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca.

Okupljeni radnici sa kojima smo razgovarali, skeptični su u vezi sa uveravanjima gradonačelnika da fabrika neće biti zatvorena, jer im je kako ističu, ponuđena opcija „uzmi ili ostavi“. Odnosno, mogu da biraju da li će uzeti otpremninu, ili odlazak u jednu od četiri Stelantisove fabrike u inostranstvu, što kako tvrde, navodi na to da će na fabričku kapiju biti stavljen „katanac“.

Foto: printscreen/Nova.rs

Ističu da su kriterijumi za socijalni program nejasni, da su ih „uhvatili na prepad i brzinu“, ostavili kratke rokove za izjašnjavanje, a da im pri tome, navode, niko nije ponudio „odgovor“ da li će za dve godine, kada je planirana proizvodnja električnog modela, imati gde da se vrate.

„Ne želimo da sindikati pregovaraju u ime radnika“

Iako je danas u Beogradu održan sastanak sa ministarkom rada, kome su prisustvovali Fijatovi sindikalni lideri, radnici su na protestu ispred Skupštine grada, izabrali svoje predstavnike, koji su razgovarali sa gradonačelnikom i dogovorili da ista delegacija u ponedeljak ide u Beograd na sastanak sa najvišim predstavnicima države.

„Mi smo tražili da se sindikalne vođe isključe iz ovoga, da ovo bude stvar radnika i da mi radnici odlučimo o tome da li će ova kompanija da radi ili neče. U prošlosti smo od sindikata imali samo probleme, nekoliko puta u prošlosti su nas prevarili i potpisali neke sporazume sa poslodavcem na štetu radnika. Ja jesam potpredsednik sindikata, ali sigurno ništa neću popisivati, idem na sastanak samo da bi taj sastanak imao legitimitet. Sve što budemo dobili kao odgovore, pošteno ćemo preneti radnicima i odluka će biti zajednička“, izjavio je Igor Anđić posle sastanka sa gradonačelnikom Dašićem.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je najavio da će jedan od zahteva radnika koje će izneti predstavnicima vlasti, biti da se radnicima garantuje, kako kaže, „neka plata“ do početka proizvodnje novog modela.

„Ta opcija nijednog trenutka nama nije ponuđena, jednostavno menadžeri su probali da nas zbrzaju, ponudili su otpremninu i odlazak u inostranstvo i stavili su nas pred svršen čin“, istakao je Anđić.

Radnici su dodatno revoltirani i zbog diskriminacije u odnosu na Fijatove radnike u Italiji i podsećaju da su njihove italijanske kolege, kada je jedna od fabrika prelazila na električni model, dobijali plate za vreme dok se fabrika pripremala za proizvodnju novog modela.

Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Prema nezvanicnim informacijama, radnicima se nudi otpremnina u iznosu od oko 450.000 dinara.

Takođe, iznos plate koja im je ponuđena za rad u fabrikama u Slovačkoj (800 evra), Poljskoj (850), Italiji (1.400), Nemačkoj (1.900), je kako tvrde, daleko ispod iznosa koji dobijaju tamošnji radnici.

U kragujevačkom Fijatu zaposleno je oko 2.100 ljudi, a među radnicima kruži nezvanična informacija da u inostranim fabrikama, mesta ima samo za 200 radnika iz Kragujevca. Ujedno, saopšteno im je da će supervizori i menadžeri odlučivati koji radnici će biti upućeni u koje fabrike u inostranstvu.

Menadžment je dao rok do 20. maja za izjašnjavanje radnika za jednu od ove dve opcije, što je kod zaposlenih dovelo do dodatne sumnje za budućnost fabrike, jer se kako kažu, stvari lome preko kolena i na brzinu. Najavljuju da će sačekati ishod sastanka koji će biti održan u ponedeljak i kojem će, prema njihovim tvrdnjama, prisustvovati i gradonačelnik Kragujevca.

Anđić je zaključio, da će u slučaju da ponuda ostane ista i bez ikakvih pomaka u korist radnika, biti prinuđeni, kako je rekao da primene „bolne metode sindikalne i radničke borbe“.

BONUS VIDEO – Izjave radnika Fijata na današnjem protestu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare