Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Tokom dva burna meseca u Fijatu, videli smo radnički bes, blokade puteva, pregovore, obećanja i Stelantisovo kršenje dogovora. Končana ‘‘tačka‘‘ na celokupnu krizu u fabrici, biće stavljena do kraja juna, uverena je premijerka Ana Brnabić, a radnici poručuju da su ‘‘napeti k‘o strune‘‘ i da će i na najmanji nagoveštaj prevare, blokirati institucije.

Posle nekoliko datuma, koje je država, kao suvlasnik Fijata, najavljivala za rešavanje radničkih zahteva, premijerka Ana Brnabić, zadala je 18. jun kao novi rok, do kada će se ‘‘sve znati‘‘ i kako je najavila, ‘‘niko od radnika neće ostati nezaštićen‘‘. 

Pomak u pregovorima je napravljen, pa će u tranzicionom periodu posao zadržati sve ranjive kategorije radnika, odnosno samohrani roditelji, majke dece mlađe od pet godina, parovi u procesu vantelesne oplodnje, jedan od supružnika ukoliko su oba u Fijatu, kao i roditelji dece sa invaliditetom. Ali, to nije kraj problema.  

Stelantis je od ukupno 2.016 zaposlenih, prvobitno izveo svoju jednačinu i saopštio da je 1.541 radnik višak, da bi se posle radničke pobune i pregovora,  ova računica sada svela na 500 prekobrojnih. Međutim, još uvek je napoznata sudbina 1.000 radnika, za koje Stelantis i država smatraju da je idealno da prihvate posao u inostranstvu i tako sebi zagarantuju radno mesto, kada  2024. počne proizvodnja električnog automobila. 

Radnici će se za jednu od četiri fabrike (Slovačka, Poljska, Nemačka i Italija) izjašnjavati od 8. do 15. juna, a potom će, posebno formirana Radna grupa sastavljena od svih relevantnih institucija, za tri dana doneti rešenje za radnike koji ne žele da idu.  

Otpremnina i privremeno upošljavanje ključne tačke 

Entuzijazam menadžmenta i premijerke Brnabić,  u vezi sa radom u inostranstvu, ne dele radnici, pa je za njih neprihvatljivo da dve godine rade u stranim fabrikama i pored velikih bonusa koji su im ponuđeni. 

Za odlazak u Slovačku ponuđeno je 11.000 evra pre polaska i 6.000 po povratku, kao i plata od 800 evra.  Premijerka Brnabić kaže da je to ‘‘sjajan paket‘‘, ali radnici  ‘‘znaju šta ih čeka‘‘ ukoliko odu, pa od nastavka pregovora očekuju da izbore veće otpremnine i privremeno upošljavanje u fabrikama u Kragujevcu i okolini. 

PROČITAJTE JOŠ

‘‘Odlazak u Slovačku je teška prevara i to niko normalan neće da prihvati. Ta fabrika u Trnavi je kaastrofa u kojoj se radnici izrabljuju‘‘, kaže za Novu sindikalac Zoran Miljković i dodaje da je dobro, što su se sindikati izborili da odlazak bude na dobrovoljnoj bazi.

On kaže i da ‘‘ima premijerkinu reč‘‘, da će radnici koji ne prihvate odlazak, biti adekvatno zbrinuti.  Spremno dodaje i da će odmah izaći na ulice, ukoliko ‘‘premijerka pogazi reč‘‘.  

‘‘Premijerka se obavezala, uzela je veliki zalogaj, videćemo da se ne zagrcne. Mi sigurno nećemo prodati radnike. Ako bude neki pokušaj ucene ili prodaje radnika, odmah ćemo obavestiti sve medije i izvešćemo ljude na ulice. Jedno je 100 posto sigurno, nijednog radnika nećemo izneveriti ni prodati‘‘, kategoričan je on.  

Miljković navodi i da će ‘‘sve karte‘‘ biti otkrivene 18. juna, kada će se kako kaže, znati prave namere Stelantisa. 

‘‘Videćemo da li Fijat želi da nas zadrži ili je sve ovo prevara, da nas sve oteraju, pa da za dve godine zapošljavaju mlađe ljude. Mi, koji imamo 30 i nešto godina, za njih smo već matori i sve ovo mi miriše na takav scenario‘‘, zaključio je Miljković. 

Kako je Vučićeva ‘‘nova era‘‘, za dva meseca postala ‘‘propast‘‘?

8. april – Aleksandar Vučić najavio proizvodnju električnog autombila
12. maj – Fijat ponudio – rad u inostranstvu ili otkaz
13. maj – Radnici blokirali Kragujevac
14. maj – Ministri privrede i rada ‘‘nismo znali šta Fijat planira‘‘
16. maj – U Ministarstvu rada dogovoren socijalni program
26. maj – Fijat saopštio – 1.541 radnik višak
30. maj – Sastanak sa premijerkom Brnabić – zamrznut socijalni program do 10.juna
01. jun – Radnici poslali Vladi Srbije četiri zahteva
01. juna – Fijat prekršio ‘‘zamrzavanje‘‘ – poziva radnike na izjašnjavanje
02. jun – Radnici blokirali ulaz u fabrku, mendžement nije došao na posao
03. jun – Sastanak sa premijerkom u Beogradu – siguran posao za 500 radnika
07. jun – Brrnabić u Kragujevcu – 500 radnika sigurno, 1.000 da se izjasni za inostranstvo
08.-15. jun – Izjašnjavanje radnika za inostranstvo
18. jun – Finalna verzija socijalnog programa

BONUS VIDEO: Sindikalci Fijata pred sastanak u Vladi Srbije sa Anom Brnabić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare