Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Posle današnjeg sastanka sa Fijatovim sindikatima i radnicima u Kragujevcu, premijerka Ana Brnabić je izjavila ‘‘da joj je zanimljivo i da je paradoks‘‘ što radnici ne žele da idu u inostranstvo.

Jedan od osnovnih sindikalnih zahteva,  da odlazak Fijatovih radnika u Stelantisove fabrike u Evropi, bude na principu dobrovoljnosti, premijerka je prokomentarisala kao ‘‘zanimljivost i paradoks‘‘.

Ona je otpor radnika koji ne žele da se odvajaju od porodica na dve godine, prebacila na politički teren i izjavila da ‘‘stalno pričamo kako svi odoše, a sada izgleda svi žele da ostanu‘‘.

‘‘Ono što je meni zanimljivo kao paradoks, je ponovo to, da pričamo o tome, kako imamo ogroman odliv ljudi, kako svi naši ljudi odoše u inostranstvo da rade i kako ne možemo da zadržimo ljude. A onda,  ne možete ni sa ovakvim paketom da pošaljete ljude da rade u inostranstvu na 18 ili 24 meseca, s tim da će se vratiti i da imaju bonus pre nego što odu, tamo zagarantovanu osnovnu platu i bonus kad se vrate.  Tako, da imamo taj paradoks,  da stalno pričamo kako,  eto,  svi odoše, ali sada izgleda svi žele da ostanu‘‘, rekla je premijerka.

Posle današnjeg sastanka, koji je trajao dva i po sata, premijerka je saopštila da će od četiri ponuđene zemlje, Slovačka, Poljska, Italija i Nemačka, oko 80 odsto Fijatovih radnika biti upućeno u Slovačku.

Iako se rad u inostranstvu najavljuje kao obuka za proizvodnju električnog automobila, sindikati su od početka krize u Fijatu, osporavali te tvrdnje i više puta za medije izjavljivali da se u Slovačkoj ne proizvode električni automobili, te da je njihova  fabrika u Kragujevcu ‘‘sto puta modernija‘‘ od one u Slovačjoj, koja im se nudi za navodnu obuku.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić, Fiat Kragujevac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare