Foto: Shutterstock

Kafa je u Srbiji za godinu dana poskupela za 25 odsto, a prosečan stanovnik na godišnjem nivou popije četiri i po kilograma ovog pića. Uporedili smo cene omiljenog napitka u Srbiji i regionu - najviše košta instant kafa, a najbolje prolaze komšije iz Bosne i Hercegovine, gde je svaka vrsta: turska, instant i espreso - jeftinija u odnosu na Srbiju.

Srbija

Građani Srbije koji piju tursku kafu, 200 grama plaćaju od 200 do 440 dinara, dok je za istu količinu instant kafe potrebno izvojiti od 560, pa sve do 1.280 dinara.

Foto: Shutterstock

Oni koji poseduju aparat za espreso, kilogram ove kafe plaćaju od 1.250 do 3.025 dinara.

Hrvatska

Ljubitelji ovog napitka, u susednoj Hrvatskoj, za 200 grama turske kafe izdvajaju od 265, pa sve do 620 dinara.

Kafa
Domaća kafa, Foto: Jelena Jovanovic / Panthermedia / Profimedia

Oni koji se ipak odlučuju da popiju instant kafu, istu količinu plaćaju između 560 i 1.250 dinara. Kilogram espresa u hrvatskim marketima košta od 1.090 do čak 4.600 dinara.

Crna Gora

U Crnoj Gori turska kafa se može pronaći po nižim cenama u odnosu na Srbiju. Tako je za 200 grama potrebno izdvojiti u proseku od 175 do 290 dinara. Ljubitelji instant kafe ovaj proizvod plaćaju od 780 do 1.265 dinara, dok kilogram espresa košta od 1.985 do 2.755 dinara.

Bosna i Hercegovina

Naše komšije u Bosni i Hercegovini 200 grama turske kafe plaćaju od 205 do 220 dinara, a i instant kafa je jefitinija nego u Srbiji – cene se kreću od 210 do 920 dinara. Ista je situacija i sa espresom, koji košta od 920 do 1.160 dinara po kilogramu.

Severna Makedonija

Prosečna cena turske kafe u pakovanju od 200 grama u Severnoj Makedoniji iznosi 105 dinara, dok je za istu količinu instant kafe potrebno izdvojiti u proseku 300 dinara. Oni koji piju esprso, plaćaju u proseku 700 dinara za kilogram.

25.8. (c) Hladna kafa Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Zašto je kafa u Srbiji skupa?

„U Srbiji postoje dva ili tri ekskluzivna uvoznika i niko više nema pravo da uvozi. Oni potrošačima mogu da plasiraju kvalitet robe i cenu koju oni žele, a to niko ne kontroliše“, objasnio je za Nova.rs Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Foto:Medija centar Beograd

On objašnjava da na cenu kafe utiče i to što se ona smatra luksuznom robom, te akciza za kilogram pržene kafe iznosi 116,23 dinara.

Ipak, činjenica da samo Norvežani piju više kafe od nas, pravi je pokazatelj da kafa u našoj državi nije luksuz.

„Da bi prestao rast cena, treba prvo da znamo šta pijemo – da li je to kafa ili proizvod sa leblebijama ili ječmom, te da proizvođači prestanu da naplaćuju te proizvode po visokim cenama, kako su to radili do sada. Ako se eliminišu ekskluzivni uvoznici i zloupotreba dominantnog položaja, onda možemo da pričamo o stabilizovanju cena kafe“, kaže Papović, koji nije preterano optimističan da će rast cena kafe uskoro prestati.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare