Prosvetari u našoj zemlji zarađuju primetno manje nego njihove kolege u komšiluku. Za razliku od prosvetnih radnika u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, prosvetari u našoj zemlji zarađuju manje od republičkog proseka. Zaposleni u srpskim vrtićima i školama godinama pozivaju na uvećavanje njihovih zarada, ne bi li povratili profesionalni ugled nastavničke profesije. Država im je odgovorila umanjenjem zarada za jul mesec, dok su u komšijskim zemljama za vreme raspusta prosvetari dobili regres.

Prosvetni radnici u Srbiji zarađuju čak 518 evra manje nego njegove kolege u Hrvatskoj, a od svojih kolega u Crnoj Gori zarađuju 151 evro manje.

Prema najsvežijim podacima, iz maja meseca ove godine, u Srbiji je prosečna plata radnika u prosveti, u koje spadaju i čistačice, administrativni radnici i nastavnici, iznosila 77.400 dinara, odnosno oko 660 evra.

Foto: N1

Veliki broj zaposlenih u prosveti obraćao se sindikatima sa pitanjem zbog čega su za jul mesec primili manje plate. Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za portal Nova.rs da su neki primili i do 10 odsto manje zarade.

Tim povodom se, kako navodi, čula sa kolegama iz regiona.

Dobila je neočekivan odgovor – prosvetari u regionu za vreme trajanja raspusta primili su regres.

Kako priča naša sagovornica, prosvetni radnici u Hrvatskoj primili su regres od 300 evra, a čak i u Makedoniji, gde su zarade prosvetara slične onima u Srbiji – primili su 150 evra regres.

U regionu, jedino Srbija i Crna Gora nisu isplatile regres prosvetnim radnicima tokom raspusta, a Srbija ih je čak dodatno smanjila.

„Niko od nadlženih nije ni objasnio o čemu se radi sa tim umanjenjem zarade. Eto, takav odnos država ima prema prosveti“, kaže Valentina Ilić.

Kolike su zarade prosvetara u komšiluku

Prema podacima iz maja meseca ove godine, prosečna plata prosvetnih radnika u Hrvatskoj je čak 1.178 evra, što je oko 137.955 dinara.

Za razliku od Hrvatske koja je članica Evropske unije (EU), Crna Gora iako kao ni Srbija nije članica EU – ipak ima veće prosečne plate u prosveti.

Podaci za Crnu Goru za maj pokazuju da su prosvetari zarađivali prosečno 811 evra, što je oko 94.976 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Prosečna plata u Crnoj Gori za maj iznosila je 793 evra, što će reći da su im zarade prosvetara veće od proseka za 18 evra od proseka u državi.

U Srbiji to nije slučaj, jer je u našoj zemlji u maju prosečna zarada bila 86.220, odnosno 10.820 dinara više od prosečne plate prosvetnih radnika.

U Hrvatskoj je, takođe, plata prosvetnih radnika u maju bila veće od prosečne zarade u državi.

Prema podacima, u Hrvatskoj je u maju prosečna zarada bila 1.133 evra, odnosno 45 manja od zarade prosvetara.

Prosvetarima neohphodni bolji uslovi

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za Nova.rs

da su svi zahtevi porvsetara za uvećanje zarada uzaludni.

„Očekujemo da budemo na višoj lestvici, u odnosu na druga javna preduzeća. Povećanje koje je predsednik najavio ponovo neće do toga dovesti. Povećanja će biti, ali i ne viši položaj na društvenoj lestvici“, priča Ilić.

Kako kaže, nastavnik početnik koji, dakle, sa tržišta rada dolazi u obrazovnu ustanovu, ima platu oko 74.000 dinara.

Međutim, zarada se uvećava po 0,4 odsto za svaku godinu rada. To znači da nastavnici nakon 20 godina radnog staža imaju svega oko 6.000 dinara veću platu nego početnici u nastavi.

Ilić ističe i da je 3.000 dinara mesečno za razredno starešinstvo malo, jer je to niz dodatnih obaveza.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije posebno je istakla da zapsoleni u prosveti od prvog do petog rangda, recimo čistačice i administrativni radnici, dobijaju minimalac.

Međutim, tokom bolovanja taj kadar često ne dobije ni minimalnu cenu zarade.

„Ne osporavm ničiji posao, ali da neko ko radi po ceo dan papirologiju i sračunava sve plate i sve troškove, ukoliko ode na odmor ne dobije ni ceo minimalac?! O tome definitvno planiramo da pregovaramo“, kaže Ilić.

Naglasila je da će predstavnici sindikata u idući četvrtak imati sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Tada, između ostalog, planiraju da zatraže objašnjenje za manje plate za jul mesec.

BONUS VIDEO Psiholog Hana Korać o početku nove školske godine: Od 15. avgusta psihološke grupe biće ponuđene nastavnicima i roditeljima