Kupovina stana je za mnoge građane postala nedostižna, pogotovo kada se u obzir uzme koliko su nekretnine poskupele. U nekim delovima Beograda, čak i najjeftinije opcije preskupe su za većinu građana, a ovi stanovi neretko dolaze sa problemima.

Rešenje stambenog pitanja, uz preskupe nekretnine, postala je nemoguća misija za veliki broj Beograđana.

Foto: Shutterstock

Kako bismo proverili koliko novca je najmanje potrebno za stan od 50 kvadrata, pronašli smo najjeftinije opcije u urbanim delovima 10 beogradskih opština – Novom Beogradu, Starom gradu, Zvezdari, Voždovcu, Paliluli, Savskom vencu, Vračaru, Rakovici, Čukarici i Zemunu.

Proverili smo koliko koštaju ti stanovi, da li su funkcionalni ili ih je ipak potrebno renovirati, da li su uknjiženi…

Novi Beograd

Najjeftinija opcija za kupovinu nekretnine na Novom Beogradu jeste stan na Starom Sajmištu, koji košta 92.900 evra, što je 1.858 po kvadratu.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je dvoiposoban stan, koji je, kako se navodi u oglasu, u prizemlju jednospratne zgrade sa dvorištem. Vlasnik dalje navodi da je stan renoviran, a da se sastoji od predsoblja, trpezarije, kuhinje, kupatila, dnevne i spavaće sobe. Na kraju, iako stan ima 50 kvadrata, u oglasu se navodi da je uknjižena površina 33.

Najjeftiniji stan koji je ceo uknjižen na ovoj beogradskoj opštini nalazi se na Staroj Bežaniji i košta 102.000 evra (2.040 po kvadratu). U pitanju je stan na četvrtom, ujedno poslednjem spratu, u zgradi bez lifta, koji se sastoi od dnevnog boravka, kuhinje, kupatila i dve spavaće sobe, kao i pripadajući podrum.

Kako se navodi u oglasu, stan je u izvornom stanju, te su potrebna ulaganja.

Stari grad

Sledeća opština na kojoj smo proveravali cene nekretnina je Stari grad. Stan koji se u njoj prodaje po najnižoj ceni ipak je preskup za većinu Beograđana.

Foto: Shutterstock

U pitanju je stan u Džordža Vašingtona, koji košta 150.000 evra (3.000 po kvadratu). Nalazi se u prizemlju petospratne zgrade, renoviran je i uknjižen.

Inače, u pitanju je dvosoban stan.

Zvezdara

Što se tiče opštine Zvezdara, najjeftiniji kvadrat pronašli smo na Mirijevu, naselju koje je, u poslednjih nekoliko godina, sve popularnije među kupcima stanova.

Konkretno, u pitanju je naselje Mirijevo 3, a stan od 50 kvadrata ovde se prodaje za 78.000 evra (1.560 po kvadratu).

PROČITAJTE JOŠ

Stan se sastoji od hodnika, dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, dve spavaće sobe i kupatila. Renoviran je i uknjižen, ali kao poslovni prostor. Iako se u oglasu ne navodi na kom spratu se nalazi stan, na osnovu toga što su prozori izuzetno visoko, naslućuje se da je u pitanju prizemlje.

Ko ipak ne želi da kupi stan koji je uknjižen kao poslovni prostor, na Zvezdari, preciznije na Mirijevu, može da pronađe nekretninu za 83.000 evra, dakle 1.660 po kvadratu. Stan se nalazi u visokom prizemlju, a sastoji se od dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, dve spavaće sobe, hodnika i kupatila.

Foto: Shutterstock

Voždovac

Što se tiče Voždovca, najnižu cenu trenutno ima stan u naselju Vojvode Vlahovića. U pitanju je nekretnina u novogradnji, koja košta 97.500 evra (1.950 po kvadratu), a koja se nalazi u prizemlju četvorospratne zgrade.

Kako se navodi u oglasu, reč je o stanu koji se sastoji od predsoblja, kupatila, terase, dve spavaće sobe i dnevnog boravka sa trpezarijom i kuhinjom. Dodaje se i da je stan uknjižen.

Foto:shutterstock

Palilula

Ko želi da živi na Paliluli, ali u centralnom delu ove opštine, za to treba da izdvoji dosta novca. Konkretno, najjeftiniji stan koji smo pronašli na ovoj lokaciji nalazi se u Cvijićevoj , a košta 137.000 evra, odnosno 2.740 po kvadratu. Kako vlasnik stana navodi u oglasu, stan je na visokom prizemlju, na tri metra iznad površine zemlje, a ispod njega se nalazi još jedan stan. Sastoji se od dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje sa trpezarijom, kupatila i hodnika.

Savski venac

Što se ove beogradske opštine tiče, najjeftiniji stan pronašli smo kod stadiona Crvene zvezde. Ovo je još jedan deo grada u kojem je čak i najjeftiniji stan preskup za većinu građana. Naime, najpovoljnija opcija za stan od 50 kvadrata košta čak 137.500 evra (2.750 pokvadratu).

Foto: Shutterstock

U pitanju je stan u novogradnji, koji se nalazi u prizemlju dvospratne zgrade, a sastoji se od dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, spavaće sobe, kupatila, hodnika i terase. Stan je uknjižen, a useljenje će biti moguće u julu ove godine.

Vračar

Vračar je poznat kao opština na kojoj su stanovi vrlo skupi, što dokazuje činjenica da je najjeftiniji stan od 50 kvadrata koji smo pronašli u ovom delu grada, oglašen po ceni od 115.000 evra (2.300 po kvadratu).

Ovaj stan se nalazi kod Kalenić pijace, u suterenu trospratne zgrade. Uknjižen je i sastoji se od kuhinje, kupatila, malog predsoblja, dnevnog boravka i spavaće sobe.

Rakovica

Kada je u pitanju Rakovica, najpovoljniju varijantu našli smo na Vidikovcu. Tu je oglašen stan po ceni od 54.000 evra, što je 1.080 po kvadratu. Stan poseduje terasu, renoviranu kuhinju i kupatilo i još dve sobe, a iako je zgrada izgrađena 2013. godine, u oglasu se navodi da u ovom stanu niko nije živeo. Problem je, međutim, što stan nije uknjižen.

Foto: nova.rs/video

Što se tiče uknjiženih stanova na Rakovici, najpovoljnija opcija košta 79.000 evra (1.580 po kvadratu). Ovaj dvosobni stan se nalazi na poslednjem, 14. spratu, a kupatilo je renovirano.

Čukarica

Što se tiče Čuakrice, najjeftiniji stan do 50 kvadrata pronašli u smo na Ceraku. Oglašen je po ceni od 60.000 evra (1.200 po kvadratu), a sastoji se od terase, ostave, dnevnog boravka sa kuhinjom, spavaće sobe i kupatila. Inače, stan se nalazi u suterenu petospratne zgrade. Kako se navodi u oglasu, Gradski sekretarijat za poslove ozakonjenja objekata izdao je potvrdu da je zgrada “predata za legalizaciju”.

U oglasu se takođe navodi da u obzir dolaze samo keš kupci, ne i kreditni.

Za one koje stan ipak kupuju na kredit, jer nemaju dovoljno novca u kešu, najpovoljnija opcija na Čukarici je stan u naselju Železnik, koji košta 63.000 evra, što je 1.260 po kvadratu. U pitanju je dupleks, ali gornji deo stana tek treba da se adaptira tako da bude odgovarajuć za stanovanje.

Foto: Shutterstock

Zemun

Na kraju, proverili smo i nekretnine u Zemunu. Najpovoljnija opcija nalazi se u Gornjem gradu, a u pitanju je stan koji košta 65.000 evra (1.300 pokvadratu).

Nalazi se u suterenu, renoviran je, a sastoji se od hodnika, kupatila, dnevnog boravka, dve spavaće sobe, kuhinje i terase. Međutim, postoje dva problema – stan nije uknjižen i moguća je kupovina samo za keš, ne i za kredit.

Ko ipak stan kupuje na kredit, ima opciju da kupi stan koji se sastoji od dnevne sobe, kuhinje, dve spavaće sobe, kuhinje, kupatila i terasom. On košta 72.000 evra, što je 1.440 po kvadratu. U stanu je potrebno obaviti određene radove, poput krečenja i postavljanja laminata ili parketa.

BONUS VIDEO Opština Medijana među prvih pet u Srbiji: Cene kvadrata novogradnje 1500 evra u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare