Većina porodica sa decom radije bi odabrala život u kući nego u stanu, prvenstveno zbog mira, bez komšija koje prave buku iza tankih zidova, a već godinama, jedan od najpopularnijih gradova u Srbiji za kupovinu ovih nekretnina je Subotica, u kojoj se samo tokom prošle godine prodalo više od 1.000 kuća. Razlog za to su prvenstveno cene, ali su na ovoliko interesovanje uticali i Rusi, i to prvenstveno porodice iz Rusije, koje su umesto stanova u centru Beograda ipak odabrali kuće u Vojvodini.

U najsevernijem gradu u Srbiji, Subotici, tokom 2023. godine prodato je 1.098 kuća, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). To je ujedno i mesto sa najvećim brojem prodatih kuća u čitavoj zemlji tokom prošle godine, a na ovoj vodećoj poziciji Subotica se našla i 2022, a i 2021. godine. Koliko je Subotica tražena lokacija dokazuje i činjenica da je u drugom najtraženijem gradu, Zrenjaninu, tokom 2023. godine prodato 788 kuća, što je za 310 manje.

Stoga je sasvim logično postaviti pitanje – šta to ima Subotica, a nemaju drugi gradovi?

Cene nekretnina u Subotici

Cene kuća u Subotici drastično su niže nego u Beogradu, što utiče na interesovanje investicionih kupaca, a lokalni agenti kažu da su zainteresovani i meštani okolnih vojvođanskih mesta.

Subotica Foto: Shutterstock

Što se tiče cena, pronašli smo dvoetažnu kuću u naselju Makova sedmica, površine 127 kvadrata, na placu od gotovo pet ari. Ova kuća ima i garažno mesto i podrum, kao i malo veštačko jezero u dvorištu. Kuća je oglašena po ceni od 60.000 evra, što je 472 evra po kvadratu, ali problem za potencijalne kupce može da bude činjenica da je prodavac zainteresovan samo za keš kupce.

PROČITAJTE JOŠ

Sledeća kuća koju smo pronašli u Subotici nalazi se u gradskoj četvrti Aleksandrovo. U pitanju je petosobna nekretnina od 156 kvadrata, na placu od oko devet ari, a cena je 65.000 evra, dakle 417 po kvadratu.

Na kraju, pronašli smo i kuću od gotovo 280 kvadrata sa velikim dvorištem i uređenim vrtom, a u oglasu se navodi da se uz kuću prodaje i plac od skoro 7.500 kvadrata, na kojem su izgrađene i legalizovane dve farme. Cena kuće koja se navodi u oglasu je 185.000 evra, dakle 749 evra po kvadratu.

U Subotici se skućili i Rusi

Pored kvadrata koji su jeftiniji, na najveći broj sklopljenih kupoporodajnih ugovora uticao je i veliki priliv državljana Rusije u ovaj vojvođanski grad. Neki od njih odlučili su da kupe upravo kuće.

Kuća, stan, kupovina, cena, ključevi, nekretnina, cena kvadrata
Foto: Shutterstock

Ovaj grad je, otkako je krajem februara 2022. godine počeo rat u Ukrajini, postao primamljiv i za Ruse i za Ukrajince. Iako su oni pretežno birali Beograd, a agenti za nekretnine su pričali kako ih interesuju stanovi u strogom centru prestonice, “pravila” su se promenila. Prema procenama iz maja 2023. godine, u Subotici, dotad se u ovom gradu skućilo više od 2.000 Rusa i nešto manje Ukrajinaca, a neki od njih odlučili se i na kupovinu kuća.

Na kupovinu kuća najčešće se odlučuju ruske porodice sa decom, koje žele da se trajno nastane u Srbiji.

BONUS VIDEO Koje su najskuplje prodate nekretnine u Srbiji: Gde je najisplativije ulagati i ko kupuje nekretnine u inostranstvu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare