Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Narodna banka Srbije donela je odluku o povećanju referentne kamatne stope sa jedan na jedan i po odsto. Korisnici dinarskih kredita uhvatili su se za glavu zbog ove vesti. Ipak, profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Dejan Šoškić objašnjava da kada su neke druge stvari ekonomski tokovi u pitanju, to i nije toliko tragična vest.

Objašnjenje i kraću analizu profesora Šoškića prenosimo vam u celosti:

Ova mera NBS znači da se blago zaoštravaju uslovi finansiranja u domaćoj valuti. To znači da će dinarski krediti biti sa malo većom kamatnom stopom, ali i da će dinarska štednja verovatno donositi nešto veći prinos.

Istovremeno se podiže kamatna stopa na većinu dinarskih zaduživanja što može da učini atraktivnijim i ulaganje u obveznice države i za domaće i za inostrane ulagače. Mogući rast tražnje za dinarima od strane inostranih investitora može da umanji pritiske na devizni kurs u narednom periodu.

Istovremeno šalje se i signal da centralna banka vodi računa o inflaciji u zemlji i da teži da spreči sekundarne i tercijalne efekte na inflaciju koji dolaze sa strane ponude, ali i da obuzda rast inflacionih očekivanja. Ova mera je, po mom mišljenju, zakasnila bar nekoliko meseci, ali je dobro da je donešena makar i sa zakašnjenjem.

***

Bonus video: Dejan Šoškić: Kurs evra se veštački drži, biće i poskupljenja hrane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar