Zoran Miljković, Fijat protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na kućne adrese trojice sindikalaca iz Fijata, koji su ujedno bili i članovi Radne grupe za pregovore sa državom i Stelantisom, stigle su prekršajne kazne u iznosu od 5.000 dinara. Oni se terete za ometanje saobraćaja tokom blokade puta Kragujevac - Kraljevo 20. juna, a Zoran Miljković za Nova.rs ističe da je to "čista osveta", za radničku i sindikalnu borbu koju su pokazali.

Prekršajne naloge dobili su Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata, Zoran Miljković potpredsednik Samostalnog sindiikata Fijat Plastika i Igor Anđić predstavnik radnika u pregovaračkom timu i član Fijatovog sindikata ‘‘Nezavisnost‘‘.

Oni su kažnjeni sa po 5.000 dinara zbog ometanja saobraćaja 20. juna tokom blokade puta. Iako je na tom radničkom protestu bilo oko 1.000 nezadovoljnih radnika, Miljković tvrdi da su kazne dobili ‘‘samo njih trojica‘‘ i u tome vidi, kako kaže, ‘‘otvoreni čin osvete države‘‘.

‘‘Ovim kaznama hoće da nam ukaljaju veliku radničku i sindikalnu pobedu, koja je jasna kao dan. Ovo je čin osvete i zastrašivanje radnika. Na našem primeru jasno se vidi kakav je stav države prema njenim radnicima, javnost treba da čuje šta nam radi ova država. Ponavljam, ovo je zastrašivanje svih radnika, kako će da prođu ako se pobune. I to nam sve rade obični poltroni u Srbiji, koji će penziju da sačekaju u državnim firmama i koji nikada nisu radili kod privatnika, niti neki fizički posao‘‘, revoltiran je Miljković.

On dodaje da ih prilikom protesta policija nije legitimisala, niti upozoravala da su u prekršaju, a da je s druge strane u nalogu koji su dobili na kućne adrese, navedeno da su upozoreni. Kaže i da se konsultovao ‘‘sa tri advokata‘‘, te da još nije odlučio da li će da plati kaznu, ili će svesno ući u sudski spor sa državom.

Fijat blokada puta Kragujevac – Kraljevo Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Ovo je kazna za blokadu koju smo imali u mestu Korićani, na putu Kragujevac – Kraljevo. Posle toga imali smo i blokadu Gazele, videćemo da li će nam stići kazne i za to. Ni tamo nas niko nije legitimisao, niti nas upozoravao. Videćemo šta će biti dalje, ali ovo što rade je sve protivpravno‘‘, podvlači on.

‘Fijat ‘počistio‘ sve nepodobne radnike‘‘

U prvoj grupi od 492 Fijatovih radnika kojima je isplaćena otpremnina i uručena rešenja o tehnološkom višku, našli su se sindikalni lideri i članovi pregovaračkog tima u Radnoj grupi.

Miljković objašnjava da je Fijat to sve ‘‘režirao i namestio‘‘, kako bi se rešio ‘‘nepodobnih radnika‘‘.

Fijat protest Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Mi smo praktično oterani iz firme, počistili su skoro celu fabriku Fijat plastik. Oni odavno imaju pik na nas, jer smo u štrajku dugo i podizali smo štrajkove prethodnih godina. Navodno je kriterijum bila ocena supervizora, a sve te ocene su lažne. Oni su sve vrhunske radnike ocenili lošim ocenama, a najveći poltroni, ulizice i šefovi su ostali da rade i dobili su najbolje ocene. Ista priča je i u Fijatu, podobijali smo otkaze u prvoj grupi i tako su nas se rešiili‘‘, zaključio je Miljković.

U Fijatu je još uvek nepoznat status za oko 1.000 radnika, koji su imali rok do petka 8. jula da se izjasne da li prihvataju rad u Slovačkoj. Iako je rok istekao pre tri dana, o broju prijavljenih se nije oglasio ni Stelanitis, ni predstavnici Vlade, a taj podatak nemaju ni sindikati.

Tokom dvomesečnh pregovora, najavljeno je da će svi koji odu na rad u inostranstvo imati zagarantovan posao u Fijatu kada 2024. počne proizvodnja električnog modela, dok će svi ostali biti proglašeni za tehnološki višak.

Predstavnici radnika i sindikata, za naš portal su nezvanično izjavili da je prijava radnika ‘‘doživela debakl‘‘, te da se od 1.000 zaposlenih, prijavilo manje od 100, pa sumnjaju da je to i razlog zbog koga zvaničnici kompanije i Vlade Srbije ne izlaze u javnost sa tim podatkom.

BONUS VIDEO: Predstavnici Fijata posle pregovora u Predsedništvu: Kreće podela otkaza u fabrici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar