Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, Shutterstock

Član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB) Janis Stournaras (Yannis Stournaras) rekao je da bi povećanje kamatnih stopa moglo da se završi ove godine, ali je i upozorio da to ne sme da izazove ekonomski pad.

„Važno je da budemo oprezni u našim narednim koracima, koji bi trebalo da budu postepeni i odmereni“, rekao je Stournaras na događaju Ekonomist u Atini, prema transkriptu koji je poslala Banka Grčke, i dodao da bi trebalo obuzdati inflaciju istovremeno obezbeđujući finansijsku stabilnost i izbegavanje dovođenja privrede u recesiju, piše Bloomberg.

PROČITAJTE JOŠ

ECB je prošle nedelje povećala troškove pozajmljivanja za još jednu četvrtinu, jer još uvek vidi inflaciju iznad svog cilja od dva odsto u 2025. godini. Dok neki članovi Upravnog saveta upozoravaju da bi monetarno pooštravanje moglo biti potrebno posle leta, drugi su oprezni da tako rano spekulišu o ishodu septembarskog sastanka.

Stournaras je još dodao da ne treba potcenjivati rizik da će se efekti mera monetarne politike koje su već preduzete pokazati posebno jakim kada budu u potpunosti primenjeni.

„Blizu smo kraja ciklusa rasta kamatnih stopa, iako još nismo tamo. Pozvani smo da razmotrimo koji nivo kamatnih stopa je odgovarajući i koliko dugo treba da se održavaju da bi se ukrotila inflacija“, rekao je on.

BONUS VIDEO Fiksna ili promenljiva kamatna stopa za kredit: Šta je pametnije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar