Foto: Sanja Petrov

Na nekoliko lokacija u Vranju osvanuli su bilbordi na kojima kompanija HAIX poziva zainteresovane da se prijave za posao u obućarskoj industriji, čime su potvrđena ranija saznanja portala Nova.rs da je upravo ova firma misteriozni investitor iz Nemačke koji bi, prema novom obećanju predsednika Aleksandra Vučića, trebalo da u Vranju koje još trpi zbog odlaska Geoksa i masovnih otpuštanja, u martu otvori fabriku i uposli 1.000 ljudi.

Uz poziv da se zainteresovani „pridruže porodici“, stoji i zvanična adresa za prijavu i naziv firme: „HAIX Oprema d.o.o Bunuševac bb“. Međutim, firme tog naziva još uvek nema u registrima APR-a, a još uvek ne postoji ni srpska verzija sajta.

Nema podataka o otvorenim pozicijama, osim da se radi o „proizvodnom timu“. Kako nam je ranije rekla sagovornica iz nekadašnje uprave Geoksa, malo je verovatno da će HAIX ove godine uposliti najavljenih 1.000 radnika, već će „najpre to biti 40-ak ljudi, a do kraja godine i preko 100“.

Firma koja bi trebalo da spasi situaciju u Vranju nakon odlaska italijanskog Geoksa i otpuštanja oko 1.200 radnika, u regionu posluje u Hrvatskoj. Radi se o kompaniji koja je nastala u četrdesetim nakon Drugog svetskog rata kao mala porodična firma za proizvodnju obuće sa sedištem u bavarskom gradu Majnburgu, a trenutno ukupno ima oko 1.700 radnika.

Iako njihovih proizvoda ima u nekim radnjama u Srbiji, do sada ovde nisu poslovali, a glavni pogoni su im u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica, gde radi preko 1.200 ljudi, a od otvaranja pogona do ovog broja radnika prošlo je 10 godina.

Proizvode HTZ opremu, tačnije obuću, za pripadnike bezbedonosnih službi (vojska, policija, vatrogasci itd.). Kada je pogon u Hrvatskoj otvoren, mediji su pisali da su plate 20 odsto veće od proseka u obućarskoj industriji, te da je radnicima „svakog dana na raspolaganju sveže voće, voda u boci i kafa, a organizuje se i vežbanje za vreme odmora“, kao i da se „u Haixu hvale da je rezultat produktivnost i niska stopa bolovanja“.

Bonus video: Ko bolje ispunjava želje, Deda Mraz ili Vučić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar