Aleksandar Vučić i Haix Group, Haiks grup
Aleksandar Vučić i Haix Group Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Promo

Investitor iz Nemačke koji bi, kako je nedavno obećao predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da u Vranju mesec dana pre izbora otvori fabriku i uposli 1.000 ljudi, prema još uvek nezvaničnim informacijama je Haix Group, proizvođač HTZ obuće koji posluje u Evropi i Americi. Firma koja bi trebalo da "spasi" situaciju nakon odlaska italijanskog Geoksa i otpuštanja oko 1.200 radnika u Vranju, u regionu posluje u Hrvatskoj, a otvaranje te fabrike pre nekoliko godina je toliko uzburkalo javnost, da je radnice moralo da čuva obezbeđenje.

U pokušaju da dobijemo zvanične informacije od menadžmenta, portal Nova.rs obratio se PR službi ove Bavarske kompanije, a do njihovog odgovora poznato je samo da se radi o kompaniji koja je nastala u četrdesetim nakon Drugog svetskog rata kao mala porodična firma, a da trenutno ukupno ima oko 1.700 radnika u svim ograncima. Iako njihovih proizvoda ima u nekim radnjama u Srbiji, do sada ovde nisu poslovali.

Prema zvaničnim informacijama sa njihovog sajta, godišnje proizvedu oko 1,4 miliona pari cipela, odnosno 10.000 dnevno, imaju ukupno oko 1.700 radnika i 70 pripravnika.

U Hrvatskoj su fabriku počeli da grade još 2009. godine, sa kapacitetom od 3.000 pari cipela na dnevnom nivou. Proizvodnja se povećala tek 2014. godine, a potom je do kraja 2015. godine u pogonu u Maloj Subotici ukupno radilo 1.100 ljudi. Naredne godine su tu otvorili još dva pogona, ali je novih zapošljavanja bilo tri godine kasnije, kada je u 2019. godini odjednom primljeno oko 260 ljudi.

Tada je ova firma privukla veliku pažnju javnosti, jer je odjednom preko 200 obućarskih radnica iz mesta Međimurje, iz državne firme prešlo u Haix u Maloj Subotici za svega tri dana.

„Ova velika migracija radne snage u malom Međimirju izazvala je veliku pažnju javnosti. Kako bi zaštitili radnice od znatiželjnih novinara, firma je angažovala obezbeđenje koje je onemogućavalo kontakt sa zbunjenim ženama, koje nisu navikle na pažnju koja ih je snašla“, preneo je te godine Blic navode hrvatskog portala Novac.hr.

Kada je pogon otvoren, hrvatski mediji su pisali da su plate 20 odsto veće od proseka u obućarskoj industriji, te da je radnicima „svakog dana na raspolaganju sveže voće, voda u boci i kafa, a organizuje se i vežbanje za vreme odmora“, kao i da se „u Haixu hvale da je rezultat produktivnost i niska stopa bolovanja“.

Kako je ranije za naš portal rekla jedna od bivših radnica iz uprave Geoksa, Haix će u Vranju najpre zaposliti svega 40-ak ljudi.

„Rano je za više informacija, znaće se za nedelju dana. Ali neće biti 1.000 radnika odmah, biće na početku svega 40-ak, a do kraja godine možda i preko 100. Koliko znam, oni su zbog boljih uslova i logistike ipak više hteli da otvaraju pogon negde u Vojvodini. Ali izgleda da će lakše raditi ako to bude u Vranju!“, rekla je ona.

Bonus video: Ko bolje ispunjava želje, Deda Mraz ili Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar