Foto: Jerome / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Poreska uprava objavila je novi kalendar poreskih obaveza za građane i privredu. Tokom novembra, tu su četiri ključna datuma do kada poreski obveznici treba da namire svoje obaveze - zaokružite i upamtite 7, 10, 15 i 30. u mesecu.

Važno je da poreski obveznici obrate pažnju do kada moraju da namire svoje obaveze, jer ukoliko to ne urade – počinje da se obračunava zatezna kamata.

Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Tako do ponedeljka, sedmog novembra, treba dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Ova obaveštenja dostavljaju se na obrascu OZU.

Četvrtak, 10. novembar, poslednji je dan do kada je neophodno podneti prijavu i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za oktobar. Prijava se podnosi na PP-PPNO obrascu. Najkasnije do tog datuma se dostavlja poreska prijava, koja se podnosi na obrascu PPPDV, ali do tada poreski dužnik mora i da plati PDV za prethodni mesec.

PROČITAJTE JOŠ

Sledeći datum u poreskom kalendaru je utorak, 15. novembar, do kada je neophodno platiti akontaciju poreza na prihode i doprinose od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Kako navode iz Poreske uprave, najviše poreskih obaveza plaća se upravo do 15. u mesecu.

„Prema poreskom kalendaru, do sredine novembra plaćaju se doprinosi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu I za inostrane penzionere za prethodni mesec, doprinosi za samostalne umetnike i poljoprivrednike za četvrti kvartal 2022. godine“, navode iz Poreske uprave.

Do 15. novembra takođe je neophodno podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Poreska prijava podnosi se na PP OD-O obrascu.

Ovaj datum je takođe poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodne mesec, ali i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za oktobar, i to ukoliko je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obevaznika PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Takođe, obveznici do tada treba da plate obračunatu akcizu za period od 16. oktobra, pa do kraja tog meseca i podnesu poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec.

Ovo plaća svako pravno lice u Srbiji koje prodaje akcizne proizvode. Inače, akcizni proizvodi u naftni derivati, biogoriva i biotečnosti, duvanski proizvodi, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića, kafa i električna energija za krajnju potrošnju. Poreska prijava za obračun akcize podnosi se na obrascu PP OA.

Poslednja obaveza koju obveznici treba da namire do 15. novembra je podnošenje prijave i plaćanje obračunate akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec. Prijava se ponodsi na obrascu PP OAEL.

Poreski kalendar završava se 30. novembra, što je poslednji datum do kada je neophodno da se plati obračunata akciza za period od 1. do 15. novembra. Takođe, do tog dana obveznici treba da namire doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za oktobar.

BONUS VIDEO Šapić potvrdio pisanje Nova.rs: Od 1. januara skače porez na imovinu Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare