Rad van kancelarije, stalna komunikacija sa mušterijama i veliko interesovanje za ovu poziciju, glavne su karakteristike posla komercijaliste. Iako plata varira od manje od proseka pa do više od 200.000 dinara mesečno, primamljivo deluju bonusi, koji se dobijaju kada se dostigne mesečni cilj. Ovo je trenutno, po oglasima, jedno od najtraženijih zanimanja. A ko želi da bude komercijalista, ne mora da ima fakultetsku diplomu, ali je jedan uslov obavezan - posedovanje vozačke dozvole.

U opisu posla komercijaliste je prodaja proizvoda kompanije u kojoj radi drugim firmama, primera radi, marketima. Bez obzira na to šta prodaje, komercijalista treba da zainteresuje druge kompanije za svoj proizvod.

Ovi radnici su često na terenu, putuju od firme do firme, recimo od marketa do marketa, što podrazumeva i da odlazi van grada u kojem je sedište firme.

Foto: Shutterstock

Prema podacima sajta Infostud, koji je jedan od sajtova za zapošljavanje na kojem praktično uvek ima poslova za komercijaliste, ovo je jedno od veoma traženih zanimanja. Naime, od maja prošle do maja ove godine, poslodavci su objavili više od 1.800 oglasa za ovu poziciju.

Ne samo da poslodavci uvek traže komercijaliste, već su i građani Srbije veoma zainteresovani za ovu poziciju. Prosečan broj prijava za posao komercijaliste za godinu dana bio je 131.

“Za neke oglase se prijavi 300 kandidata, za neke pet, ali prosek je 131 kandidat. To je odlično, s obzirom na to da je prosečan broj prijava po poziciji u tom periodu bio 50”, objašnjava za portal Nova.rs Miloš Turinski ispred Infostuda.

Ko ostvari cilj, na platu dobija i bonus

Prosečna zarada komercijaliste iznosi 78.000 dinara, što je manje od republičkog proseka koji trenutno iznosi 83.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u zavisnosti od firme, plata može drastično da varira.

Tako jedna firma nudi 234.000 dinara za ovaj posao.

Ipak, ono što je karakteristično za ovu poziciju su mesečni bonusi. Komercijalisti imaju pravo na bonus u zavisnosti od toga da li su ostvarili mesečni cilj.

Ne mora fakultet, ali mora vozačka dozvola

Većina poslodavaca traži da kandidati imaju završenu srednju školu, dok fakultetska diploma nije potrebna, ali isto tako, većina traži iskustvo u prodaji – neko od godinu dana, neko i više.

Foto:shutterstock

Takođe, vozačka dozvola B kategorije je obavezna, a traže se i osnovne sposobnosti rada na računaru.

Podrazumeva se da potencijalni kandidat mora da bude komunikativan, jer će svakodnevno biti u kontaktu sa ljudima.

Što se tiče radnog vremena, uglavnom je u pitanju prva smena radnim danima, a vikendi su slobodni.

BONUS VIDEO Mikroelektronika, firma koja radi četiri dana nedeljno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare