Automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri – to su zanimanja koja će uskoro postati deficitarna. Mladi ovim zanimanjima sve manje žele da se bave, bez obzira na to što mogu dobro da zarade. Kada govorimo o platama, one mogu da budu i minimalne, ali isto tako, pomoćni frizer može da zaradi 160.000, a stolar u firmi za obradu drveta i do čak 1.900 evra.

Pored prodavaca, IT stručnjaka i administrativnih radnika, tržištu rada u Srbiji sve više fale oni radnici koji u svojim rukama imaju zanat. Prema rečima Miloša Turinskog sa sajta Infostud poslovi, uskoro bi u deficitu mogli da budu i automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri. Dovoljno zanatlija nema jer je veliki broj kvalifikovnih radnika otišao u Zapadnu Evropu, a mladi traže savremenije poslove.

„Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu“, smatra Turinski.

Miloš Turinski iz Infostuda
Miloš Turinski iz Infostuda / Foto: TV N1

Kako bismo proverili koliko zapravo mogu da zarade ovi radnici, “prečešljali” smo dostupne oglase za poslove. Takođe, proverili smo koliko zarađuju radnici koji su se već zaposlili na ovim pozicijama. Na pozicijama koje su trenutno otvorene, najbolje će zaraditi stolari, ali ni frizerske plate nisu baš male, pogotovo za srpske standarde, jer je naša prosečna plata oko 86.000 dinara.

Automehaničar

Prema podacima sajta Infoplate, koji na svetskom nivou prikuplja informacije o platama, automehaničari u Srbiji zarađuju od 40.000 dinara, što je minimalac, pa do 100.000. Međutim, oni koji sada pokušaju da nađu posao preko oglasa, mogu da prođu bolje.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, u firmama koje su trenunto u potrazi za radnicima, automehaničari mogu da zarade i do 130.000 dinara mesečno.

Još bolje će proći autolimar, jer on može da zaradi i do 200.000 dinara mesečno.

Frizer

U zavisnosti od toga da li mu poslodavac isplaćuje fiksnu mesečnu zaradu ili od cene svake usluge dobija određeni procenat, frizer u Srbiji zarađuje od minimalca, pa do 81.000 dinara, u proseku. Međutim, trenutno su dostupni oglasi u kojima se frizerima nudi 120.000 dinara mesečno.

Žena, devojka, frizer, frizerski salon, boja kose
Foto: Shutterstock

Međutim, “tu i tamo” se pojave oglasi u kojima se frizerima, pa čak i onim pomoćnim, nudi mesečna zarada od 160.000 dinara.

Stolar

Prema podacima sajta Infoplate, stolari u Srbiji trenutno zarađuju u proseku od 48.000 do 95.000 dinara mesečno. Ipak, trenutno otvoreni oglasi nude mogućnost zarade i do 120.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Međutim, ubedljivi šampion je kompanija koja zapošljava tesara i nudi platu od čak 1.900 evra.

Vodoinstalateri

Kada su u pitanju vodoinstalateri, oni u proseku zarađuju od 49.000 do 116.000 dinara mesečno. U trenutno dostupnim oglasima nude se zarade do 120.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Međutim, treba imati u vidu da ovi radnici često rade i privatno. Tako mogu, naravno, da zarate znatno više novca, s obzirom na to da za svoje usluge po danu mogu da uzmu i po nekoliko hiljada dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar