Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici Srbije odlučili su da na pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić u nedelju ne odustanu od zahteva da im država u 2024. godini obezbedi dizel bez akcize u punom iznosu, a ne da povraćaj, na ime tog poreza, bude fiksiran na 50 dinara po litru.

To je, kako je za Betu danas rekao član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić, zaključak sinoćnjeg sastanka na kome su precizirali zahteve za nastavak pregovora, 26. novembra u Kisaču.

„Tražićemo da se dizel u 2024. godini oslobodi akcize i da povraćaj bude u punom iznosu, a ne 50 dinara po litru, kako je Vlada predvidela, pošto se taj porez menja i sada iznosi 64,70 dinara“, rekao je Ćurčić.

Dodao je da su se poljoprivrednici složili da dodatne subvencije iznose 17.000 i da se umesto u gotovini isplate tako što bi se finansirala kupovina semena, ne samo deklarisanog, ali i kupovina mineralnog đubriva.

PROČITAJTE JOŠ:

Među zahtevima je i da se poljoprivrednicima omogući da dobiju izvozne dozvole još u ovoj godini za njihovu robu, a da 2024. godine budu doneti zakonski propisi za terminsko trgovanje i uvođenje robnih zapisa, kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao sredstvo obezbeđenja za kredit.

Poljoprivrednici će zatražiti i da se naredne godine reši problem ogromnih dugovanja za socijalno i penziono osiguranje tako što bi se otpisala kamata, a ostatak duga platio u ratama.

„Svi imamo ogromna dugovanja, moj dug je 600.000 dinara od čega je glavnica oko 200.000 dinara, a ostalo kamata“, rekao je Ćurčić.

Na listi zahteva je i da država omogući da refinansiraju kredite po niskoj kamatnoj stopi od jedan-dva odsto jer su mnogi u dugovima pošto su dve godine uzastopno bile sušne, a ove godine su cene žitarica i uljarica pale do 100 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa zajam nisu mogli redovno da otplaćuju.

Ćurčić je rekao da su traktori pored puta i na lokaciji rafinerije nafte u Novom Sadu i da će, u slučaju neispunjenja zahteva, protesti biti nastavljeni.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Proteste su od 13. novembra devet dana predvodila četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i izričitog zahteva premijerke Brnabić kao uslov za pregovore.

BONUS VIDEO: Poljoprivrednik Dejan Ivanišević: Optimistični smo pred sastanak u nedelju, ali i oprezni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar