Protest poljoprivrednika Foto:Privatna arhiva

Poljoprivednici koji blokiraju puteve dobili su poziv da dođu na pregovore u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saznaje Danas.

Poziv Minstarstva je prema saznanju Danasa dosta nejasan poljoprivednicima jer se u njemu nude rešenja koja na prvi pogled „zvuče čudno“.

Jedna od stavki koju Ministarstvo nudi poljoprivednicima je akciza na dizel od 64 dinara po litru, dok bi zakonsko rešenje trebalo da bude 50 dinara po litru.

Ono što je poljoprivednicima, prema saznanju Danasa, najviše zasmetalo je to što ih je pozvalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno ministarka Jelena Tanasković.

Oni smatraju da ovim premijerka Ana Branbić i ministar finansija Siniša Mali bukvalno beže iz pregovora, iako su prvi pozvani da ispune obećanja data još kada su bile blokade u maju, koja su čak i potpisali.

Poljoprivrednici podsećaju da su u maju prekinuli blokadu upravo zbog psimenih obećanja premijerke i ministra finansija, te zato očekuju da oni pre formalnog kraja tehničkog mandata sadašnje Vlade Srbije ispune ono na šta su se obavezali.

Navode i da traktori ne bi danas bili na najvažnijim srpskim saobraćajnicama da je Vlada Srbije ispunila ono što je sama obećala.

PROČITAJTE JOŠ

Iz dopisa Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upućenog poljoprivrednicima deluje da je ono spremno na dogovor i ispunjavanje većine zahteva za koje su se Brnabićeva i Mali već obavezali da će ispuniti.

Ostaje da se vidi da li će poljoprivrednici prihvatiti poziv ili će nastaviti da kao do sada insistiraju da predstavnici Vlade Srbije dođu kod njih, a da svi pregovori budu javni, uz prisustvo novinara koji će obavestiti javnost o dogovorenom.

BONUS VIDEO Zašto su poljoprivrednici odbili konstruktivni razgovor u ministarstvu i ponovo izašli na puteve?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare