Radnici Fijata, predstavnici njihovog sindikata, počeli su sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Poziv na razgovore u Vladi Srbije usledio je nakon jučerašnje blokade fabrike i najave novih protesta, a kako su radnici najavili uoči pregovora - ukoliko se do srede ne ispune njihovi zahtevi, ponovo će organizovati proteste.

Radnici su nezadovoljni zbog toga što ih uprava Fijata i dalje poziva da se izjasne o ponudama koje podrazumevaju otpremninu ili odlazak na rad u inostranstvo, iako je dogovoreno da se takvi pozivi obustave do 10. juna.

„Ne znam više šta da očekujem, videćemo. Dobili smo uveravanja iz šefa kabineta Ane Brnabić da ima pomaka i da žele da nas obaveste, očekujemo da brzo Vlada Srbije ugovori sve sa Stelantisom i da u roku od par dana dođu u Kragujevac da stavimo pečat na to i da završimo jednom zauvek ovu sagu i da ne bismo morali da izađemo na ulice“, izjavio je pred početak pregovora Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika.

Radnici su najavili da ukoliko Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve do srede da će opet organizovati proteste.

Sastanak predstavnika sindikata Fijata sa premijerkom Anom Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Radnici su pred Vladu i rukovodstvo Fijata stavili 4 zahteva. Ukoliko se ne ispune, najavljuju nove blokade i masovne proteste.

1. Upućivanje na rad u inostranstvo isključivo u skladu sa zakonom Republike Srbije i garantovanje posla nakon povratka, i ta obaveza mora da bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti

2. Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, otpremnine definisati najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu.

Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

3. Za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.

Sastanak predstavnika sindikata Fijata sa premijerkom Anom Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

4. Upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Bonus video: Fijatovi radnici upozoravaju – danas blokada fabrike sutra puteva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare