Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Stelantis je i dalje ostao čvrst u stavu da otpusti preko 1.500 kragujevačkih radnika iz Fijatove fabrike, uz otpremnine od 4.000 evra, a da ostatak od 2.016 zaposlenih pošalje na dve godine u svoje fabrike u inostranstvu. Radnici se tome žestoko protive, pa najavljuju i blokadu puteva ako država ne pomogne i ne spreči takav scenario.

Radnici sastavljaju i završavaju detaljnu verziju svojih predloga za socijalni program, koji će proslediti premijerki i Vladi Srbije. Cilj im je, kažu, da svi zaposleni imaju više varijanti za koje dobrovoljno mogu da se izjasne.

„Ovo što sad imamo je klasična ucena. Ne pristajemo da idemo u nostranstvo na dve godine, jer ta opcija ne postoji nigde u zakonima naše zemlje. Naš predlog će biti da nas uposle u fabrikama koje su udaljene do 50 kilometara od Kragujevca, što je u skladu sa zakonom. Takođe, tražićemo i dostojanstvenije otprenine za jude koji žele da idu, umesto ponuđenih 4.000 evra, koje su uvredljive“, otkrio je Igor Anđić u kom pravcu će ići radnički predlozi za socijalni program.

Njegov kolega Zoran Miljković podseća da je Fijat svoje radnike u Torinu ‘‘poslao kući na 14 meseci‘‘, dok se fabrika pripremala za prelazak na električni automobil i za to vreme isplaćivala zarade radnicima. Najavio je i da će taj model, biti jedan od predloga u socijalnom programu.

„Pristali smo da ne talasamo i ne blokirano puteve, jer želimo da se ovaj problem reši tako da radnici budu zadovljni. Do večeras ćemo imati precizne predloge naših modela za prihvatljiv socijalni program, a ako Fijat to ne prihvati, može slobodno da ide iz Srbije‘‘, rekao je za Nova.rs Igor Anđić, radnik koji je učestvovao i u pregovorima održanim u ponedeljak u Vladi. On je istakao i da je ‘‘Fijat velika omča oko vrata državi“, koja, kaže on, i pored volje da pomogne, ne može da se izbori sa ovim stranim investitorom.

Stalno odlaganje ‘‘konačnog rešenja‘‘ za situaciju u Fijatu, koje je bilo najavljeno za kraj maja, pa pomereno na 10. jun, za radnike je signal da je država, iako trećinski vlasnik, nemoćna da se nosi sa odlukama ove velike korporacije.

Te odluke za radnike su neprihvatljive, a naš sagovornik ističe da ni sindikati, ni zaposleni koji su ušesvovali u pregovorima, ne mogu da garantuju, koliko će još dugo moći da ‘‘zadržavaju‘‘ radnički bes, koji je kako kaže, na ivici da eksplodira.

„Fijat može da kupi prnje i da ide“

Miljković je takođe istakao i da je Fijatovo ponašanje „bezobrazno“ i poručio da ako i dalje ostane pri svojim predlozima, „slobodno može da kupi prnje i da ide iz Srbije“.

„Ne treba nam ovakav poslodavac. Ako otpuste jednog radnika protiv njegove volje, spremni smo da ne uzmemo ni dinar otpremnine, ali nećemo dozvoliti da ovde rade na takav način“, bio je kategoričan.

Ovu izjavu našem portalu potvrdio je i Igor Anđić i naveo da je to zajednički stav predstavnika radnika koji su učestvovali u pregovorima i sa menadžmentom i sa predstavnicima države.

„Ovde nisu problem radnici, ovde je problem Fijat, koji ne ume da napravi posao i uposli radnu snagu. To smo otvoreno rekli i premijerki. Ako Fjat nije sposoban da radi u Srbiji, ne vidim nijedan razlog da ostane. Taman da svi ostanemo bez posla, ali imamo našu fabriku i tražićemo kompaniju koja je sposobna da proizvodi“, poručio je Anđić.

On je na kraju zaključio i da je tokom više susreta sa najvišim predstavnicima države, stekao utisak da je „država spremna da pomogne“, ali da su Fijatovi stavovi „najveći kamen spoticanja“.

„Niko ne zna šta je u tom famoznom ugovoru i imamo utisak da je ‘Fijat velika omča državi oko vrata’. Vidimo da je država sprena da pomogne, ali je Fijat ta strana koja se ponaša potpuno nezainteresovano i za zardnike i za opstanak proizvodnje u Srbiji. Sve to otvara nam sumnju koliko je Fijat uopšte ozbiljan u nameri da radi i ostane u našoj zemlji“, zaključio je Anđić.

Posle sastanka sa premijerkom koji je održan 30. maja u Vladi Srbije, socijani program zamrznut je do 10. juna, a naredni sastanak biće održan u Kragujevcu.

Bonus video: Sindikalci Fijata na sastanku sa premijerkom Brnabić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare