Protest poljoprivrednika: Potlačeni smo, a hranimo ovu zemlju
Foto: Nova.rs/video

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić najavio je danas blokadu saobraćaja 2. avgusta u Požerevcu zbog niske cene suncokreta.

„Zaustavićemo saobraćaj u Požarevcu jer smo nezadovoljni što fabrike ulja još nisu objavile otkupne cene, a žetva počinje za oko dve nedelje“, rekao je Savić za Betu.

Dodao je da su neki trgovački posrednici ponudili cenu suncokreta od 56 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a da je realna cena, kada se imaju u vidu troškovi proizvodnje i posledice suše na prinos, 91 dinar.

Maksimalni prinosi suncokreta po hektaru su, prema njegovim rečima, četiri tone, a ove godine neće biti ni dve, a na nekim njivama ni jedna tona.

On je rekao da je to udruženje danas odbilo razgovor sa uljarama koji je kao rešenje ponudilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede „jer poljoprivrednici nemaju problem sa uljarama, već sa državom koja je zamrzla cenu ulja“.

„Država je ograničila cene ulja i fabrike nemaju sredstava za otkup novog roda. Ako bi se dozvolilo povećanje cene ulja za bar 30 dinara po litru, to ne bi bio veliki trošak za domaćinstva, možda 200-250 dinara više mesečno, a uljare bi obezbedile sredstva za otkup novog roda“, rekao je Savić.

BONUS VIDEO Protest poljoprivrednika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar