Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nakon pandemije koja je trajla pune dve godine, novi udar svetska ekonomija očekuje od rata u Ukrajini., a posledice su već vidljive na mnogim poljima. Sa berzanskim stručnjakom, dr Radetom Rakočevićem razgovarali smo u šta je najbolje ulagati u kriznim vremenima.

Naš sagovornik ističe da je gotovinu svakako neophodno imati, ali bi trebalo ulagati i u druge stvari.

„Treba ulagati u nekretnine i u akcije, kako bi se smanjio rizik toga da neka od tih investicija izgubi vrednost. Investirati treba uvek – i kada postoji višak kapitala i u kriznim vremenima kao što je ovo.

„Sada su aktuelni zlato i nafta, cene su dostigle neki nivo, kao i kada je reč o stanovima u Srbiji. U takve stvari nije pametno investirati, već treba pronaći one investicije koje gube na vrednosti, treba videti šta je potcenjeno i u to treba ulagati“, navodi Rakočević.

Rakočević smatra da je najbolje investiranje na berzama jer tako imate mogućnost da uložete u akcije u različitim akcijama i valutama, a imate i mogućnost da vrlo brzo dobijete novac unazad, što je likvidno.

„Dosta akcija na berzi je sada izgubilo svoju vrednost, a koje su u direktnoj vezi sa tržištem Evrope, ili konkretno sa Rusijom ili Ukrajinom. Vrednost akcija jedne vrlo poznate banke pala su za 100 odsto. Dakle, na ovom primeru možemo videti da treba ulagati u akcije koje gube vrednost, a koje imaju sigurnu perspektivu ds se brzo vrate na pređašnji nivo“, kaže Rakočević i dodaje da je pad pojedinih akcija direktna posledica rata u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ

Naš sagovornik još jednom podvlači da je vreme krize dobro za ulaganje i da treba napraviti diverzifikaciju portfoila i investirati i ulagati novac i da je neophodno imati gotovinu.

„Ostatak novca koji imate treba iskoristiti sada i kupiti neke akcije koje gube na vrednosti“, napominje Rakočević koji se uspu osvrnuo i na pomamu među ljudima koji ovih dana u strahu pustoše menjačnice, rekaviši da za tim nema potrebe i da u tome ne vidi svrhu, jer se protiv inflacije ne bori na taj način.

Kada je reč o opasnostima koje vrebaju u ovom trenutku, a tiču se ulaganja, to je svakako stalna tendencija da se rat proširi i inflacija koja može biti veća, a protiv nje se građani mogu boriti, tako što će obezbediti neki prinos koji je veći od stope inflacije u tom trenutku.

BONUS VIDEO: Prof. Goran Petković, Mladen Novosel i Marija Orlando Zamrzavanje cena je alat neukih ekonomista

**

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar