Bez obzira na to što se u Beogradu gradi više nego ikada, stari salonski stanovi, poznatiji kao salonci, uvek su traženi. U pitanju su veliki stanovi najčešće u strogom centru grada, sa visokim plafonima, višekrilnim vratima i karakterističnim centralnim predsobljem. Ovi stanovi deluju otmeno i luksuzno, a takve su i cene – kvadrat u Beogradu ide i do 7.000 evra.

Salonski stanovi, popularni salonci, i dalje su popularne i tražene nekretnine, objavila je agencija City expert. U pitanju su stanovi sa kraja 19. i početka 20. veka, koji su najprepoznatljiviji po visokim plafonima, koji idu i do četiri metra u visinu. Ovi stanovi izgledaju otmeno i lukuzno, a još jedna od njihovih karakteristika je veliko predsoblje, koje je nekada imalo više namena. Primera radi, bogati činovnici koji su živeli u ovakvim stanovima su prilikom različitih prijema i proslava predsoblje koristili kao svojevrsnu svečanu trpezariju. Takođe, ove stanove karakterišu dvokrilna ili čak višekrilna vrata i veliki luksuzni prozori.

Foto: Shutterstock

Ima ih u strogom centru, ali i u Zemunu

Salonski stanovi najčešće se nalaze u strogom centru Beograda, ali ih ima i po vojvođanskim gradovima. Analiza agencije za nekretnine “City expert” pokazuje da, što se glavnog grada tiče, najviše salonaca nalazi na Starom gradu, Vračaru i Zemunu.

Konkretno, najviše ih im u Knez Mihailovoj, kao i u obližnjim ulicama – Džordža Vašingtona i Bulevaru despota Stefana, a ovakvih nekretnina ima i na gornjem Dorćolu, duž Saborne crkve i Strahinjića bana.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče Vračara, salonaca ima u Krunskoj, Njegoševoj, ulici Svetozara Markovića, Koče Kapetana…

Kvadrat i do 7.000 evra

“Prečešljali” smo oglase na nekoliko sajtova agencija za nekretnine, kako bismo proverili koliko ovakav luksuz košta. U proseku, kvadrat se kreće od 3.250, pa sve do 7.000 evra.

Prvi salonac na koji smo naišli nalazi se na Vračaru, ima 70 kvadrata, a košta 240.000 evra, što je skoro 3.500 evra po kvadratu. Zatim smo potražili nešto prostraniji stan, i našli smo jedan od 100 kvadrata, i to u istoj ulici. Međutim, on je daleko skuplji, pa košta čak 695.000 evra, odnsono 6.950 po kvadratu.

Na Starom gradu pronašli smo salonac od 70 kvadrata, a njegova cena je 320.000 evra, dakle nešto više 4.500 evra po kvadratu. Nešto veći stan, od 120 kvadrata, u istom delu grada košta 420.000 evra, što je 3.500 po kvadratu.

Foto: Polukarov / Shutterstock

Što se tiče Dorćola, salonac od oko 90 kvadrata košta 345.000 evra, što je više od 3.700 po kvadratnom metru.

Salonaca ima i na Savskom vencu, a mi smo pronašli jedan od 100 kvadrata, koji košta 325.000 evra. Dakle, kvadrat je 3.250 evra.

Na kraju, proverili smo cene i u Zemunu, a tamo smo pronašli salonski stan od 100 kvadrata, koji košta 3.200 evra po kvadratu, pa je njegova ukupna cena 320.000 evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Salonci skupi zbog lokacije, površine, ali i ekskluzivnosti

Na visoke cene stanova „salonaca“, pored dobre lokacije, utiče i to što se ovakvi stanovi više ne grade, što zapravo znači da je ponuda ograničena, te ovi stanovi mogu da se okarakterišu kao “ekskluzivni”. Takođe, ovi stanovi su skupi jer su velike kvadrature – često su veći od 100 kvadrata.

Pored kupoprodajne cene, potencijalni kupac treba da računa i na dodatne troškove renoviranja, jer u ovakvim stanovima često treba obaviti dosta radova.

BONUS VIDEO Da li je pohlepa investitora uzrok skupih kvadrata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare