Foto: ZAP; Filip Krainčanić/Nova.rs; google maps

Zemljište na kojoj se nalazila propala fabrika IMT, vredno više od 200 miliona evra, država je praktično poklonila biznismenu bliskom vlasti Davoru Macuri, odnosno njegovoj firmi “ABL Solvent”, koja je prethodno za male pare kupila imovinu te fabrike. Macura ima plan da ovoj paceli na Novom Beogradu izgradi stambeno-poslovni kompleks sa nekoliko kula, od kojih će najviša imati 160 metara.

Firma ABL Solvent upisala se u Katastru kao vlasnik zemljišta na kojem se ranije nalazila fabrika IMT na Novom Beogradu.  Reč je o dve parcele čija je površina veća od 33 hektara.

Novi visinski orijentir Beograda – kula od 160 metara; Foto: ZAP

Upravo na inicijativu Macurine firme, započet je rad na master planu kompleksa IMT u Bloku 64, kako bi se došlo do urbanističko-arhitektonskog rešenja, čiji će rezultati ući u plan detaljne regulacije.

Kako je objavljeno na sajtu gradnja.rs, novi stambeno-poslovni kompleks nosiće naziv „Grin lajn“, a sastojaće se od četiri bloka. Najveći deo činiće stanovi, a u planu je izgradnja i ostalih objekata koji se inače nalaze u stambenim kompleksima, poput dečjih ustanova, škola, zdravstvenih ustanova, prodavnica…

Koridora je u startu zamišljen kao parkovska celina sa puno sadržaja; Foto: ZAP

Zeleni koridor i tri poslovne kule

Sam projekat “Grin lajn” imaće “zeleni koridor”, koji će se, u dužini od 800 metara, protezati od Egipatske ulice do Ulice Jurija Gagarina. Ovaj “koridor” zamišljen je kao zelena površina na kojoj će se nalaziti dečja igrališta i terena.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče zgrada, projekat će se, prema objavljenom planu, sastojati od dva niza stambenih objekata, a zgrade će imati visinu do 32 ili do 64 metra.

Foto: ZAP

Takođe, biće izgrađene i tri kule – jedna će biti visoka čak 160 metara, a dve susedne između 112 i 120 metara.

Predviđeno je i spajanje ulica Jurija Gagarina i Egipatske dvema novim saobraćajnicama, sa radnim nazivima Nova 1 i Nova 2, dok bi između blokova takođe bile prosečene tri manje saobraćajnice, sa radnim nazivima Nova 2a, Nova 3 i Nova 4.

BONUS VIDEO Planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru bivše staklare u Pančevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare