Foto: Vesna Lalić, Nenad Mihajlović, Shutterstock, Zepter Real Estate

Prošlo je pola godina otkako je vlast SNS izmenama zakona omogućila investitorima da kupovinom imovine propalih fabrika dođu besplatno i do parcela na atraktivnim lokacijama. Za to vreme, prema dokumentaciji do koje smo došli, podneto je više od 1.000 zahteva za konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine. Među biznismenima čije su kompanije podnele zahtev su i Miroslav Mišković, Petar Matijević i Filip Cepter, ali i Davor Macura, odnosno njegova firma ABL Solvent, kojoj će pratično biti poklonjeno zemljište vredno više od 200 miliona evra.

Državni budžet ostaće uskraćen za milijarde evra jer je vladajuća većina u julu prošle godine usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojim je ukinuta naplata konverzije zemljišta. Reč je o parcelama do kojih su došli investitori kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Prema podacima koje je Mreža za restituciju ustupila portalu i listu “Nova”, a koje je po zakonu dobila od Ministarstva finansija, za šest meseci podneta su čak 1.034 zahteva za konverziju. Na tom spisku najviše takvih zahteva predala je kompanija Matijević – čak 105. Ta firma, iza koje stoji čuveni biznismen Petar Matijević, želi da se upiše kao vlasnik državnog zemljišta širom Srbije – u Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Požarevcu, Smederevu, Kragujevcu, Kraljevu…

Matijevićevo zemljišta na Savskom nasipu i centru Novog Sada

O kojim tačno lokacijama je reč u odgovoru Ministarstva nije precizirano, ali je poznato da je Matijević kupio nikad zaživelu “novu” autobusku stanicu u Novom Sadu. Reč je o imovini nekadašnjeg ATP Vojvodina, koja je bila predviđena za novu glavnu autobusku stanicu.

Foto: Nenad Mihajlović/Blic

Matijević je pre tri godine kupio još jednu firmu u stečaju – bivšu livnicu “Radijator”, koja se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Mediji su pisali da je ovaj biznismen, odnosno njegova firma kupila imovinu beogradskog građevinskog preduzeća “Rad internacional” u stečaju, a reč je o imovini koja se nalazi na atraktivnom prostoru Savskog nasipa.

Mišković želi dve lokacije

Kompanija “Delta Real Estate” Miroslava Miškovića do sada je podnela dva zahteva – jedan na teritoriji opštine Zvezdara, drugi na Novom Beogradu. Ni u ovom slučaju nije precizirano o kojim parcelama se radi.

Miroslav Miskovic Delta Holding Sava Centar
Miroslav Mišković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Poznato je, međutim, da je kompanija Miškovićeva “Delta” u decembru kupila je preostalu imovinu beogradskog preduzeća “Rad” u stečaju za oko 954 miliona dinara. Tako je ova firma postala vlasnik nedovršene zgrada u Bloku 20 na Novom Beogradu, gde Mišković već ima niz poslovnih objekata.

Cepter hoće da zida novi Beograd na vodi

Vlasništvo nad tri parcele na Novom Beogradu traži i “Zepter Shipyard Immo”, čiji je vlasnik kiparska kompanija IF Global Holding limited. Iza ove firme, kako su pisali mediji, stoji Filip Cepter.

Filip Cepter Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mediji su pisali da je njegova firma kupila još 2003. imovinu brodogradilišta za svega 13 miliona evra na Savskom nasipu, u blizini Mosta na Adi. Sada se tamo izdaju magacini. Međutim, u planu je da na toj lokaciji bude izgrađeno novo luksuzno naselje, koji neki nazivaju novim Beogradom na vodi.

Na spisku firmi koje su podnele zahtev za konverziju je i sada već dobro poznati ABL Solvent, firma u vlasništvu Davora Macure, biznismena bliskog SNS. Ona je kupila imovinu fabrike IMT u stečaju na Novom Beogradu za iji 70 miliona evra.

Pročitajte još

Kupovinom tog propalog kompleksa Macurina firma ostvarila je samo pravo korišćenja zemljišta na toj atraktivnoj lokaciji, ali će zahvaljujući novom zakonu besplatno postati vlasnici. Prema našoj računici, a na osnovu prosečnih cena kvadrata na toj lokaciji, Macuri će “ostati u džepu” čak 260 miliona evra, koliko je tržišna vrednost tog zemljišta.

Veliki broj zahteva za konverziju – više od 60 podneo je i Lukoil, koji je u septembru 2003. kupio “Beopetrol” za više od 100 miliona evra. Među kompanijama koje traže besplatno zemljište je i Napred AD Novi Beograd, kao i Energoprojekt Holding.

Na spisku je i firma “Uni Galens”, koja je kupila brodogradilište u Novom Sadu, na kome će, kako su mediji pisali, biti izgrađeno luksuzno naselje slično Beogradu na vodi. Novosadski odbor DS ranije upozorio da će Novi Sad zbog ukidanja konverzije izgubiti na desetine miliona evra, a samo zbog parcela na kojima se nalazi brodogradilište budžet će biti uskraćen za oko 100 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare