Borani bukvalno umiru od raka - zvanična statistika pokazuje da svaka četvrta osoba u tom gradu ima neku vrstu karcinoma, broj obolelih se od 2018. do danas udvostručio, a životni vek građana skratio za više od 10 godina. Uprkos, ili što bi mi Srbi rekli, u inat svemu tome, gradi se akva park, a cene stanova enormno rastu. Za godinu dana cena kvadrata u ovom gradu, koji zbog zatrovanosti treba evakuisati, porasla je za 74,06 posto, a iznajmljivanje stana poskupelo je za neverovatnih 294,84 posto.

Podaci sajta mojanekretnina.rs pokazuju da je prosečna cena kvadrata u Boru trenutno 906 evra, a rentiranje stana u proseku košta 8,77 evra po kvadratu. To su martovski podaci koji svedoče da život u gradu koji se bukvalno guši, truje i masovno oboleva od kacera nimalo nije jeftin. Ziđin, rudna eksplatacija, masovna industrijalizacija i za srpske uslove pristojne plate očigledno imaju svoju cenu i u evrima i u životima.

Foto: N1

Profesorka Tehnološkog fakulteta u Boru Snežana Šerbula objašnjava da je do ekspanzije u ceni nekretnina došlo zbog Ziđina koji je od 2018. masovno počeo da kupuje zemljište u blizini Bora. Meštani okolnih sela su sa novcem koji su dobili za to zemljište masovno počeli da kupuju stanove u samom Boru i to je napravilo zemljotres na tržištu nekretnina. Oboreni su svi rekordi.

„Tako smo od 300 evra po kvadratu stigli do skoro 1.000. Kako je krenulo, prestići ćemo i Beograd na vodi“, kaže Šerbula za Nova.rs.

Prema njenim rečima, potražnju stanova u Boru dodatno su pojačale i kompanije koje rade kao ispomoć i „pratnja“ Ziđinu, koji se enormno širi.

Trovanje, gušenje i rak kao dobar dan

Ne, ne preterujemo kada iznosimo alarmantne podatke o trovanju i umiranju Borana, prema zvaničnim rezultatima merenja Instituta “Batut”, prosečna srednja godišnja vrednost teških metala u PM česticama (suspendovane čestice u vazduhu), pokazuje da je koncentracija arsena u Boru dostiže čak 74,77 nanograma po metru kubnom i tu bi trebalo da se upali sirena.

Bor zagadjenje
Zagađenje vazduha u Boru Foto:Shutterstock

„To je alarmantno, jer to ukazuje da će doći dodatno porasti broj svih karcinoma, a posebno pluća, i kod dece i kod odraslih. Takođe, arsen izaziva učestalost deformacija, brojnih poremećaja kod dece”, objašnjava za Nova.rs dr Dejan Žujović, pulmolog.

Logično bi bilo da u takvim uslovima cena nekretnina pada i da je sve manje ljudi koji žele da žive u Boru, ipak dešava se suprotno cene stanova su za proteklih godinu narasle.

Možda će kvadrat i rentiranje stanova i dodatno skočiti, pošto gradska vlast planira i izgradnju akva parka – turističke atrakcije u gradu koji umire. Naime, umesto rešavanja gorućih problema, koji ugrožavaju živote, lokalne vlasti su 13. aprila raspisale javni poziv za prvu fazu projektovanja i izgradnje akva parka u okviru postojećeg sportskog centra “Bobana Momčilović Veličković” u Boru. Samo prva faza radova (od ukupnih pet), pompezno najavljenog akva parka, koštaće gotovo pola miliona dinara. U međuvremenu, Boranima je umesto novog akva parka i novih stanova, po svemu sudeći potrebna nova zgrada bolnice.

Za sve one koji se pitaju, otkud to da u zatrovanom gradu cene nekretnina rastu, odgovor možda leži u podatku da je prosečna plata u tamošnjem okrugu 85.049 dinara, što je iznad republičkog proseka, koji prema poslednjim podacima iznosi 81.359 dinara. Borani će, po svemu sudeći, od ove plate živeti u finim stanovima, ali će im dobar deo zarade odlaziti i na lekare, pa neka im je sa srećom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare