Foto: instagram.com/aleksandar_kk; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock.

Jedan od simbola Beograda, Geneks kula, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja prodata je na licitaciji za više od 20 miliona evra. Kupac je firma Eureka bar doo, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, kontroverzni biznismen koji se dovodio u vezu sa Predragom Rankovićem Peconijem i bio uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom. Budući da se Kajmakovićeva firma bavi ugostiteljstvom, a da je Geneks prodat za više od 20 miliona evra, pitanje koje se nameće je – odakle jednom ugostitelju toliko novca?

Geneks kula je u ponedeljak prodata nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja i spuštanja cene. Na licitaciji se pojavilo sedam zainteresovanih kupaca, a s obzirom da je najvišu ponudu izneo zastupnik kupca koji nije želeo da otkrije u čije je ime došao, neposredno nakon licitacije nije se znalo ko će u narednom periodu biti vlasnik poslovnog dela Zapadne kapije Beograda.

Međutim, isti dan se oglasila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je i otkrila da iza kupovine stoji ugostitelj Aleksandar Kajmaković – Aca Bosanac.

Pročitajte još:

Kajmaković je, naime, 2011. godine osnovao firmu Eureka bar doo, u čijem su vlasništvu neki od najpoznatijih beogradskih ugostiteljskih objekata.

Tako je Kajmaković vlasnik restorana “Temperament” koji se nalazi u Beton hali, noćnog kluba “La Fayette” u Karađorđevoj ulici, kao i kluba “Kasina” na Terazijama. Takođe, u njegovom vlasništvu je i hotel “Kasina”, klub “Teatro” u Sarajevskoj i splav “Port” kod Ušća. Na spisku objekata koje poseduje Eureka bar nalazi se i kafić “Caffe Theatre”, poznatiji pod nazivom “Kod konja”, zatim kafića “Boutique” i apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži restorane “Tri šešira”, “Dva goluba” i “Zlatni bokal”.

Takođe, kako pokazuju podaci iz katastra, Kajmaković poseduje jednu nekretninu na Novom Beogradu, ali i tri placa u luksuznom delu grada, Dedinju – površine 153, 256 i 317 kvadrata.

Ono što se može videti u zvanično dostupnim podacima o finansijama objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, jeste da firma Eureka bar ne ostvaruje zaradu kojom bi mogla da pokrije izlicitiranu cenu za Geneks kulu od više od 20 miliona evra.

Aleksandar Kajmaković Foto:instagram.com/aleksandar_kk

Naime, podaci iz poslednjeg finansijskog izveštaja govore da je Eureka bar 2021. godine ostvarila ukupne prihode od nešto više od 10 miliona evra, dok je neto dobit te godine iznosila oko 157.000 evra.

Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika pitali smo kako će Kajmaković platiti Geneks kulu – isplatom celog iznosa ili na rate, iz ličnih sredstava ili nekog kredita. Međutim, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Takođe, pitanja iste sadržine, kao i ona u vezi sa samom zgradom Geneksa, njenim uređenjem, početkom i završetkom radova i namenom, poslali smo i na mejl adresu koja je navedena kao kontakt firme Eureka bar doo na APR-u.

Ni oni nisu odgovorili na naša pitanja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, pre ovog, bilo je nekoliko pokušaja da se Geneks proda. Međutim, ovaj simbol Beograda niko nije hteo. Cena je u svakom sledećem pokušaju bila sve niža, a na kraju je došlo do toga da je kula ponuđena za nešto više od sedam miliona evra, koliko je iznosila početna cena na licitaciji održanoj u ponedeljak.

Prodaja poslovnog dela ove zgrade naišla je na veliku osudu u javnosti, a iz opozicije su dolazili predlozi i apeli da Geneks otkupi država, kao i da se pretvori u studentski dom.

Krajem januara i stanari koji žive u stambenom delu Geneksa organizovali su protest protiv prodaje poslovnog dela zgrade, a poslednju licitaciju prekinuo je narodni poslanik i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

BONUS VIDEO Licitacija Geneks kule okončana uz prepirke i policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare