Firma „Feromont“, koja je pre dve godine bila jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji, nastavlja da niže unosne poslove od Elektroprivrede Srbije. Tako za manje od mesec dana sa najvećim energetskim preduzećem u državi sklopila pet ugovora, koji ukupno vrede gotovo 600.000 evra. Ova firma poznata je kao „miljenica“ EPS-a, s obzirom na to da redovno dobija vredne poslove, ali i jer se našla na spisku 14 potpisnika pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem pružaju podršku Miloradu Grčiću, tadašnjem direktoru EPS-a.

Firma „Feromont inženjering“, koja se bavi mašinskom obradom metala, prema zvaničnim podacima Portala javnih nabavki, za manje od mesec dana, konkretno od 29. januara do 19. februara, dobila je pet poslova od EPS-a, a njihova ukupna vrednost iznosi čak 578.000 evra (67,79 miliona dinara), i to bez PDV-a. Jedan od tih pet poslova, Feromont je dobio u konzorcijumu s drugim firmama, jedan samo sa podizvođačem radova, a tri zajedno sa kompanijom „Feromont oprema“, akcionarskim društvom sa gotovo istom vlasničkom strukturom kao „Feromont“.

Najunosniji od pet novih poslova sklopljenih sa EPS-om u tako kratkom periodu, „Feromont“ je dobio 1. februara. U konzorcijumu sa Pro Tentom koji je nosilac posla, firmama „Mont – R“ i „DM Welding Industry“ i „Centar – inspekt“ kao podizvođačem radova, „Feromont“ je dobio posao remonta CSK i armature, vredan čak 309.900 evra bez PDV-a.

U prilog tome da se „Feromont“ može smatrati jednom od EPS-ovih omiljenih firmi idu i ugovori o dodeli preostala četiri posla, u koje je Nova.rs imala uvid. Tako je ova kompanija dobila poslove, a najmanja vrednost sklopljenih ugovora je 29.800 evra bez PDV-a. „Feromont“ je potpisao još tri ugovora, koji su vredni po 97.700, 72.500 i 68.200 evra.

PROČITAJTE JOŠ

U svih pet slučajeva, „Feromont“ je bio jedini ponuđač, a to znači da su poslovi sklopljeni nezakonito, jer Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu posla, u ovom slučaju EPS-u, da obezbedi što veću konkurenciju.

Najvredniji posao od 2,7 miliona evra

I pre nego što mu je dodeljeno ovih pet vrednih poslova u kratkom vremenskom periodu, „Feromont“ je, od početka godine do 26. januara, sa EPS-om sklopila čak osam poslova, od kojih je najvredniji gotovo 2,7 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od početka godine, „Feromont“ je dobijao poslove isključivo od EPS, a prema podacima sa Portala javnih nabavki, tokom prethodnih godina, ova firma potpisala je i jedan ugovor sa „Beogradskim elektranama“.

Zanimljivo je da EPS redovno sklapao ugovore sa tom kompanijom, čak i u vreme kada je bila na listi najvećih poreskih dužnika. Na taj spisak ju je stavila Poreska uprava u julu 2022. godine.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Bili poreski duužnici, pa namirili sve obaveze

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasništvo nad “Feromontom” deli čak 12 osoba koje nisu poznate široj javnosti.

Najveći udeo u vlasništvu imaju Dragan Nijemčević i Milija Ilić (po 24,74 odsto), a na trećem mestu je Lerka Vukotić sa 9,23 odsto vlasništva.

PROČITAJTE JOŠ

U finansijskom izveštaju navodi se da je “Feromont” 2022. godinu završio sa oko 138.500 evra čistog dobitka. Međutim, iste te godine, 31. jula, Poreska uprava stavila je ovu firmu na listu poreskih dužnika, jer dotad nisu isplatili skoro 300.000 evra poreza.

Već naredne godine “Feromont” je “skinut” sa liste, a Poreska uprava saopštila je da su za pet meseci namirili svoje obaveze.

Pružili podršku Grčiću nakon kolapsa

Da je ova kompanija u bliskim odnosima sa rukovodstvom EPS-a pokazalo je i pismo upućenu predsedniku Vučiću, u kojem je 14 firmi pružilo podršku Miloradu Grčiću, tadašnjem v.d. direktora od kog je javnost, zbog kolapsa sistema u EPS tražila ostavku. Na spisku potpisnika bio je upravo i „Feromont“.

Elektroprivreda Srbije

U pismu su firme zamolile Vučića da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio Milorad Grčić. Naveli su da su „u Grčićeva energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka“.

BONUS VIDEO Sporan tender za izgradnju nove toplane u Boru: Firma bliska SNS dobila posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar