Firma “Superlab DOO”, koja se bavi prodajom laboratorijske opreme, samo u decembru ove godine dobila je od države više od 100 poslova. Ovo preduzeće sklapalo je ugovore sa Elektroprivredom Srbije, Ministarstvom odbrane, Institutom “Batut”, “Vinčom", a njihova vrednost samo tokom ovog meseca dostigla je sumu od skoro 87 miliona dinara.

Firma “Superlab” dobila je za manje od mesec dana čak 112 poslova u državnom sektoru, pokazuju podaci sa Portala javnih nabavki, bez obzira na to što nije jedina kompanija koja obavlja ovu delatnost.

Samo u decembru to preduzeće sklapalo je ugovore sa različitim institutima, fakultetima, bolnicama…, a poslednji u nizu potpisan je 28. decembra, kada je „Superlabu“ Univerzitetski klinički centar Srbije dodelio posao nabavke pet različitih vrsta potrošnog laboratorijskog materijala.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Superlabu” 18 poslova od “Vinče”

Veliki broj ugovora pomenuta firma sklapa sa Institutom za nuklearne nauke “Vinča”. Tako joj je dodeljeno ukupno 18 poslova za nabavku različite laboratorijske opreme, vrednosti od oko 2.530 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Unosniji posao ovog meseca, Superlab je dobio od JKP Vodovod i kanalizacija iz Zrenjanina (grada u kojem postoji Vodovod, ali ne i voda za piće). Sklopljen je 27. decembra, a njegova vrednost iznosila je više od dva miliona dinara, dakle oko 17.300 evra.

“Superlab” je tokom ovog meseca dobio poslove i od EPS-a, Instituta za medicinska istraživanja i Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Takođe, poslove nabavke laboratorijske opreme Superlab je dobio i od instituta i zavoda za javno zdravlje u nekoliko gradova (Niš, Novi Sad, Kragujevac, Vranje, Šabac, Užice, Sombor, Leskovac), Ministarstva odbrane, kao i Instituta za rehabilitaciju i Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Poslove su im dodeljivale i Opšte bolnice u Senti i Pančevu, a i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Mali obilazi objekte, Lončar se zahvaljuje na donaciji

Decembar nije jedini mesec u kojem Superlab intenzivno sklapa ugovore sa državom. Prema podacima sa Portala javnih nabavki, samo od jula 2020. godine do danas, dodeljeno im je oko 4.000 poslova.

Njihovi vlasnici nisu poznati široj javnosti. Na sajtu Agencije za privredne registre piše da vlasništvo dele Velibor, Vesna i Vladan Kocić, koji je ujedno i direktor, a poznavaoci tvrde da je u pitanju porodični biznis.

Iz finansijskog izveštaja za 2022. vidi se da je samo prošle godine čist dobitak iznosio oko 900.000 evra.

Foto: Shutterstock

Sagovornici „Nove“ iz zdravstva navode da je ova firma bliska vladajućim strukturama i da je u više navrata donirala opremu zdravstvenim ustanovama, a svaka njihova donacija bila je medijski ispraćena.

Superlab je u svom vlasništvu ranije je posedovao Institut Superlab u Vrčinu, a svečanom otvaranju njegovog objekta je 2014. godine prisustvovao Siniša Mali, tada predsednik Privremenog organa. On je tada rekao da u kompaniji rade mladi ljudi, a okruženje je kao da su “u 22. veku”.

Takođe, 2016. godine, kada je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj, tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je laboratorija urađena od donacija, a da je opremanje prostora i kompletnu aparaturu finansirao upravo „Superlab“.

BONUS VIDEO Šapić bez tendera potrošio 4.5 milijarde dinara na aplikaciju, terminale i info table za javni prevoz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare