Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Ekonomski novinar Mijat Lakićević i ekonomista Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde slažu se da vlast grčevito brani EXPO 2027, jer je taj projekat prilika za "enormnu korupciju".

„Ovo je jedan veliki kolač koji se može lako rasporediti na različite interese“, ocenio je Mitrović.

Lakićević ističe da mi o tom projektu ne znamo ništa, odnosno znamo ono što nam je pokazao Aleksandar Vučić.

Mijat Lakićević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Morali bi da znamo koji su projekti u pitanju, koliko će oni da koštaju, kako će da se finansiraju. Prvo je rečano da će biti do 12 milijardi evra, sada posle nekoliko meseci skočili su na 14 milijardi evra, to je u redu da bude za tri – četiri godine, a za tri meseca cena je skočila za više od 10 odsto“, rekao je Lakićević za emisiju „Novi dan“ na N1.

Mitrović smatra da će EXPO 2027 koštati manje od 12-14 milijarde evra, „tim ciframa se barata da bi se impresionirala javnost, kako će to biti neki veliki investicioni ciklus“.

„To sa ciframa je čisto preterivanje koje ima samo jednu poruku, jedan pr, koji treba da fascinira javnost kako je Srbija postala magnet za neke investicije koji treba da pokrenu neviđeni privredni rast. Planira se potrošnja od više milijardi, bez ikakvih informacija o tome šta ovaj projekat znači“, ocenio je Mitrović u Temi jutra.

Ekonomista Peđa Mitrović
Foto: N1

On navodi da je godišnji budžet za javne investicije  oko 4.7 milijardi evra, što znači, kako je objasnio, „da ćemo mi u nardene tri godine trošiti ceo državni budžet samo na EXPO, što je besmislica koju ministar finansija pominje“.

„Ovakvi projekti su za prestiž i dokazivanje kada zemlja dostigne nivo razvoja pa želi da pokaže kakav je progres napravljen, ali obično posle njih ne ostane nikakav benefit“, rekao je Mitrović.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Lakićević ističe da je EXPO 2027 takva vrsta projekta u kome „ne možete da napravite neki snažan godišnji razvoj“.

„Bilo bi bolje da se gradi kanalizacija, to je potrebnije, ali zamislite da Vučić na svakih deset kilometara otvara neku kanalizaciju, to bi bilo neprijatno. Tako da treba da se grade tako neki objekti koji će da se vide. I drugo zbog čega je leks specialis donet, to građevinarsvo je izvor velike korupcije i to služi za pljačkanje državnih resursa“, konstatovao je.

Pročitajte još

Na pitanje zašto vlast tako grčevito brani EXPO 2027, Mitrović smatra zbog leks specijalisa.

„Ovakvi projekti su prilika za enormnu korupciju, izvlačenje novca kroz razno razne dilove. Zato je verovotno i nastao takav grč, jer je ovo jedan veliki kolač koji se može lako rasporediti na različite interese. Ono što će nama ostati je dug za izgradnju i gubitak Sajma, ako ga ne odbranimo“, ocenio je Mitrović.

Lakićević se slaže da je „motiv velika korupcija“.

„Kroz taj specijals će proći nekoliko milijardi evra, ako se tu uzima 10 – 20 odsto na tim radovima, to je za neku grupu ljudi milijardu i dve“, objasnio je.

Mitrović navodi da će EXPO 2027  imati svoju namenu.

„Ali da li će zaista da donese taj benefit to je prilično jasno da neće. Pogledajte druge zmelje koji su imali slične projekte, niko nije zaradio od ovoga“, zaključio je Mitrović.

BONUS VIDEO EXPO 2027: Prilika svih prilika ili „paravan“ za rušenje simbola Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare