Foto: DELTA HOLDING/Promo

Delta holding objavio je da će rekonstrukcija kongresnog centra "Sava" u Beogradu, koja je počela u decembru 2021. godine, biti završena u roku, u novembru naredne godine, a koštaće oko 100 miliona evra, iako je projektovani budžet bio 80 miliona evra.

„Delta holding je u rekonstrukciju kao investitor krenuo, u možda najgorem perodu u poslednjih 15 godina koji je doneo porast cena građevinskog materijala, nedostatak radne snage i energetske krize, što je dovelo do toga da naš budžet od 80 miliona evra veoma lako i brzo ode na 100 miliona evra, a možda i preko“, kazala je potpredsednica Delta holdinga i generalna direktorka Delta Real Estate grupe Angelina Nekić na konferenciji za novinare.

Podsetila je da je izvođenje rekonstrukcije planirano u periodu nešto kraćem od dve godine.

Ona je istakla da Delta holding i pored neplaniranih okolnosti, „neće praviti nikakve kompromise na uštrb kvaliteta radova“.

Nekić je kazala da je projekat obnove centra Sava trenutno najvažniji projekat Delta holdinga, a dodatni podsticaj da se posao uradi na najbolji način je i to što je objekat zaštićen kao spomenik kulture i predstavlja podsetnik na važan period istorije Srbije.

„Ideja je da obnovljeni centar ‘Sava’ postane zamajac kongresne industrije ne samo Srbij, već i regiona“, kazala je ona.

Kongresi, poslovanje, kultura i šoping pod jednim krovom

Generalna direktorka centra „Sava“ Kristina Milinčić rekla je da će on pod jednim krovom imati objedinjenu ponudu kongresnog, poslovnog, kulturno-zabavnog i šoping centra.

Precizirala je da će kongresni deo zauzimati 50.000 kvadratnih metara, poslovni prostor koji će se izdavati u zakup će biti na 24.000 metara kvadratnih, dok će komercijalni, šoping deo zauzimati 10.000 metara kvadratnih.

„Kongresna zona će biti prilagođena da u njoj mogu da se održavaju i sajmovi, poput foajea ispred velike dvorane, biće i više od 40 sala za sastanke, dok će novi prostor, između dva celine centra ‘Sava’ biti multifunkciolani atrijum“, rekla je Milinčić.

Centar „Sava“

Istakla je da je 50 odsto poslovnog prostora već izdato, a da je najveći zakupac Telekom Srbija sa svojim partnerskim televizijama.

„Plava dvorana, najveća u centru ‘Sava’, ostaje u zaštičenom izgledu, ali sa 3.672 na 3.800 mesta sa ložama, i to će biti najveća plenarna sala u region“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi centar „Sava“ će poslovati u sladu sa postulatima zaštite životne sredine, pa će tako pored ostalog na krovu imati solarne panele, fasada će biti sa visokim stepenoim energetske efikasnosti, koristiće led rasvetu, razne programe reciklaže, za ketering će uzimati hranu lokalnih proizvođača.

Isti, ali modernizovan

Direktorka projektovanja i izgradnje u Delta Real Estate Katarina Gajić ponovila je da će se uraditi potpuna rekonstrukcija, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija.

Biće očuvani izgled i namenu, kao i likovnost kompleksa, ali će centar „Sava“ biti modernizaovan, pre svega korišćenjem novih materijala.

Foto: N1

Istakla je da Delta holding radi na tome da se objekat, delo arhitekte Stojana Maksimovića koji je završen 1979. godine, unaporedi i poboljša, u skladu sa svim aktuelnim propisima.

Sve vreme se rad sa Zavodom za zaštitu spomenika, a u rekonstrukciji se koristi i najmoderniji softver kompanije PlanRadar.

Taj softver, koji omogućava potpuno upravljanje izgrdnjom na jednoj e-platformi, kako je istaknuto, pomaže da se osigura kvalitet izgradnje, rokovi izgradnje i planirani bužet.

Delta holding kupio je centar „Sava“ novembra 2020. godine po ceni od 17,5 miliona evra, uz uslov konkursa koji je novog vlasnika obavezao da uloži najmanje 50 miliona evra i da objekat ne menja namenu.

***

BONUS VIDEO: Da li vam se dopada spomenik Bati Živojinoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar