Od srede 1. novembra građani će skuplje plaćati struju i gas. Dok prosečan kilovat-čas električne energije poskupljuje na 10,26 dinara bez poreza i taksi, odnosno na 14,29 odsto sa porezima i taksama, gas će koštati 4,54 dinara po kilovat-času bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Novi cenovnik Elektroprivrede Srbije koji danas stupa na snagu pokazuje da će kilovat-čas električne energije za građane u sve tri zone – zelenoj, plavoj i crvenoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj struji – poskupeti za 9,28 odsto.

Najjeftiniji kilovat-čas električne energije – onaj u zelenoj zoni – od 1. novembra koštaće 2,277 dinara umesto dosadašnjih 2,084 dinara, piše N1.

Skup kilovat-čas u najjeftinijoj zelenoj zoni sa 8,336 dinara poskupljuje na 9,109 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Po tarifama iz takozvane zelene zone obračunavaju se kilovat-časovi do potrošnje od 350 kWh.

Nakon toga se ulazi u plavu zonu, gde se kilovat-čas jeftine struje do sada obračunavao po ceni od 3,126 dinara, a od novembra će po 3,416 dinara.

Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara.

Kilovat-časovi se obračunavaju u plavoj zoni sve do utroška od 1.600 kWh.

Preko toga ulazi se u – crvenu zonu, gde je dosadašnja cena jeftinog crvenog kilovat-časa 6,252 dinara, a nova – 6,8319 dinara.

Skup crveni kilovat-čas do sada je koštao 25,008 dinara, a od novembra je 27,3276 dinara.

Kilovat poskupljuje za 9,28%, ali prosečna cena struje raste za 8%

Iako je cena aktivne električne energije i troška garantovanog snabdevača porasla za više od devet odsto, ostale tarifne stavke na računu nisu menjane, pa je zato, kako je ranije objasnio stručnjak za energetiku Željku Marković – prosečna cena struje porasla osam odsto.

„Po novom cenovniku za garantovano snabdevanje, koji stupa na snagu 1. novembra, jedan kWh aktivne energije poskupeo je 9,28 odsto, dok je trošak garantovanog snabdevača povećan 9,66 odsto“, objasnio je Marković početkom oktobra u izjavi za Betu.

Foto:Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

On je rekao da, ako se izračuna prosečna cena kWh, na način kako to računa Agencija za energetiku Srbije (AERS), a koja se dobija kao ukupan prihod po računima za električnu energiju garantovanog snabdevača, podeljen sa ukupnom aktivnom energijom, pre i posle poskupljenja, prosečna cena struje biće veća osam odsto.

Za koga je skuplja struja

Novi cenovnik od 1. novembra odnosi se na garantovano snabdevanje, što znači na građane, ali i male kupce u koje spadaju pravna lica i preduzetnici sa manje od 50 zaposlenih, ukupanim godišnjim prihodom u iznosu do 10 miliona evra, čiji su svi objekti priklјučeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od 1kV i čija je potrošnja električne energije u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kWh.

Novi portal na sajtu EPS za preuzimanje e-računa i onlajn plaćanje

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas da će domaćinstva i mali kupci električne energije na garantovanom snabdevanju od 1. novembra na sajtu EPS-a moći da koriste novi portal za preuzimanje e-računa i elektronsko plaćanje – „Uvid u račun“.

Precizirano je da dodatne funkcije portala omogućavaju uvid u arhivu računa i uplata iz prethodne tri godine, kao i detalјan pregled potrošnje po zonama i tarifama.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je najavljeno, korisnici portala bi trebalo da preko jednog naloga mogu da pregledaju i elektronski plate račune za više mernih mesta u različitim regionalnim područjima Srbije.

Gas skuplji 10%

Osim struje, za koju će računi od novembra biti veći u proseku za osam odsto, građani će skuplje plaćati i utrošen gas.

Naime, cena gasa od 1. novembra takođe ide nagore, i to za 10 odsto.

Foto: Shutterstock

Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, viša je za 10 odsto i iznosi 4,54 dinara po kilovat-času bez poreza i taksi , odnosno 5,02 dinara po kWh sa porezima i taksama, objavila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond, u sklopu aranžmana sa Srbijom, zahteva još jedno poskupljenje oba energenta, u istim procentima – bar osam odsto za struju, i minimum 10 odsto za gas – od 1. maja 2024. godine.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar