KG šećer nestašica
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U našoj zemlji cena šećera ograničena je na 89 dinara po kilogramu, tako da je oko 60 dinara jeftiniji nego u Republici Srpskoj. Upravo zbog toga stanovnici iz pograničnih mesta masovno prelaze Drinu - zbog kupovine. Ministar poljoprivrede to navodi i kao jedan od razloga nestašica šećera u našim radnjama proteklih dana.

Do pre nekoliko meseci građani Srbije u Republiku Srpsku često su odlazili po jeftinije gorivo. Sada stanovnici sa leve obale Drine granicu prelaze da bi kupovali najviše šećer i ulje.

U prodavnicima u pograničnim mestima poput Loznice, Malog Zvornika i Priboja, osnovine životne namirnice kupuju se više nego inače. Prodavci kažu da kupuju prvenstveno komšije iz susedne države, piše RTS.

„To je od skoro, videlo jedno od drugog i kupe i što mu treba i što mu ne treba“, kaže jedna Pribojčanka.

Željka Vasiljević, radnica u marketu iz Loznice ispričala je da kupci iz Republike Srpske već nekoliko meseci masovno dolaze u kupovinu i najviše uzimaju šećer, ulje i brašno, jer je kod njih, kako kažu, znatno skuplje.

„Nije ograničena prodaja šećera, šećer dolazi svaki dan, cena mu je 89 dinara i malo veća je potražnja nego inače“, priča Mira Janjić, radnica u marketu iz Priboja.

U Ministarstvu poljoprivrede, kažu, da je tržište u našoj zemlji slobodno, da ograničenja u kupovini nema, zbog čega se dešavalo da su neki kupovali i po 200 kilograma šećera.

„Naročito vam je to izraženo u pograničnim prostorima, pokušavaju da prebace preko granice zato što je tamo viša cena tih roba i pokušavaju da trguju, to je jedna star. Druga stvar strah, ljudi vide šta se dešava u Evropi, pokušavaju i oni da se opskrbe, neki dan sam čuo od jednog čoveka, kaže, kupio sam dvadeset kila šećera i ne znam šta da radim sa njim“, navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Iako ograničenja u kupovini osnovnih životnih namirnica, pa i šećera nema, prema rečima nadležnih, u nekim maloprodajnim objektima i dalje se dešavaju nepravilnosti zbog čega je tržišna inspekcija konstantno na terenu.

BONUS VIDEO Vučić o nestašici šećera: Jedan tajkun je hteo da zaradi ogroman novac

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare