Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ministarstvo privrede Srbije još nije poslalo nikakvo obaveštenje vlasnicima mesne industrije "Matijević" koji su jedini dali ponudu za kupovinu "Slavija hotela" u centru Beograda.

Javno nadmetanje za kupovinu Slavija hotela trebalo je da bude održano pre 20 dana, ali je otkazano jer nije bilo drugih zainteresovanih.

Suvlasnik kompanije „Matijević“, Zoran Matijević rekao je danas za Betu da iz Ministarstva još nije sigla nikakav informacija.

„Nisu nam još ništa javili o tome“, rekao je Matijević.

On je ranije rekao da ne zna kakva je procedura kada za licitaciju stigne samo jedna ponuda, a da je njihova cena bila bolja od minimalne za licitaciju, koja je iznosila 24,9 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Naveo je i da se nada da neće biti dodatnih uslova za kupovinu koji bi ih naterali da odustanu od te namere, jer bi im tada propao depozit od 2,5 miliona evra.

Matijević je tada rekao da, posle konstatacije da je njihova kompanija, (odnosno kćerka firma kompanije „Matijević“, Mat rilestejt), jedina dala ponudu, iako je osam kompanija otkupilo dokumentaciju među kojima je i više stranih, preostaje da država, kao vlasnik tog objekta, još jednom pregleda njihovu dokumentaciju i izjasni se o tome u roku od oko 15 dana.

Ministarstvo pirvrede oglasilo je u oktobru privatizaciju preduzeća „Slavija hoteli“, metodom prikupljanja ponuda i javnim nadmetanjem. Na prodaju je ponuđen kompleks od tri objekta na Trgu Slavija, odnosno na raskrsnici između Bulevara oslobođenja, ulice Svetog Save i Makenzijeve ulice.

„Mi smo pre nekoliko godina pokušali da kupimo deo tog hotela, ‘Slavija luks’, ali je to poništeno zbog sudskog spora. Sada smo u kupovinu ušli srcem, a možda su drugi odustali zbog, ‘pucanja balona’ biznisa sa nekretninama“, rekao je Matijević.

Naveo je da su hotelski objekti „Slavije“ stari, jer su građeni pre 50 godina, kao i da za njih nema dovoljno garažnih mesta, pa će minimalna ulaganja za renoviranje biti 50 miliona evra.

Hotel Slavija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Plan je, kako je rekao, da se, ako se prihvati njihova ponuda, deo hotelskog komleksa, hotel „Slavija luks“ koji je bio garni hotel (uključuje samo spavanje i doručak), već sledeće godine stavi u funkciju, a ostatak bi se pripremio za prijem gostiju za specijalizovanu međunarodnu izložbu EKSPO 2027.

Sva tri objekta hotela „Slavija“, stari deo, kula i Slavija luks, poseduju, prema njegovim rečima, 300 soba, jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih.

Finansijski izveštaji pokazuju da su prošle godine hoteli ostvarili prihod od 3,9 miliona evra, oko 800.000 evra više nego godinu pre. Uz rashode od oko četiri miliona evra, 2022. su završili sa gubitkom od oko 68.000 evra, a imaju 100 radnika.

Hoteli „Slavija“ nekada su poslovali kao deo nacionalnog avio-prevoznika JAT. Izdvojeni su iz kompanije 2005. kao jedno od nekoliko zavisnih preduzeća i prešli su u vlasništvo države.

Hotel Slavija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kompanija „Matijević“ je pre pet godina, kupila „Slaviju luks“ koji je noviji deo hotela za 6,5 miliona evra jer ga je sudski izvršitelj ponudio na prodaju, ne čekajući odluku suda o tome da li duguje firmi Branislava Šaranovića Fil Šar 1,6 miliona evra. Kompanija „Matijević“ je odustala od te kupovine kada je Privredni sud osporio odluku izvršitelja i samu prodaju.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Mat rilestejt u svom vlasništvu ima pet hotela, tri su u Novom Sadu – „Centar“, „Aleksandar“ i „Ribarsko ostrvo“, u Zrenjaninu je hotel „Vojvodina“, a na Trgu republike u Beogradu „Beograd – Centar 1“.

BONUS VIDEO HOTEL SLAVIJA: Kakva sudbina ga čeka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare