Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je pad od 13 odsto u drugom kvartalu, a očekuje se nastavak takvog trenda. Kamate na stambene kredite rastu, a cene kvadrata su za naš budžet i novčanik preskupe. Ove godine izdato je znatno manje dozvola za izgradnju i to će na ponudu i cene uticati za godinu, dve, tvrde stručnjaci za nekretnine. Zato smo se i raspitali da li je sada pravi momenat za kupovinu nekretnine ili treba sačekati. To u mnogome zavisi od toga da li stan kupujete za keš ili na kredit.

Pad u oblasti stanogradnje uočljiv je u Novom Sadu gde je sklopljeno čak 38,8 odsto ugovora manje, dok je u Beogradu zabeležen pad od 20 odsto.

Agent za nekretnine u agenciji “City expert” Nikola Čobić kaže za Nova.rs da na tržištu nekretnina trenutno „vlada stagnacija“, koju su agenti očekivali već duže vreme.

„Stagniraju i tražnja i cene trenutno“, kaže Čobić i ocenjuje da je sada dobro vreme za keš kupce da ulažu u nekretnine. Porast cena kvadrata u narednom periodu Čobić ne očekuje, a ističe i da je ponuda nekretnina trenutno solidna.

Foto:privatna arhiva

„Situacija na tržištu je definitivno povoljna, za keš kupce. Očekujem i da narednih nedelja, kako se ljudi vraćaju polako sa letovanja, ponuda i tražnja budu sve bolje“, navodi Čobić.

Čobić čak dodaje da „nije nemoguće“ da u narednom periodu padne cena starogradnje, a da rasta – uopšte neće biti uskoro.

„Pitanje o kretanju cena u narednom periodu je ‘pitanje od milion dolara’ ali ne očekujem rast cena. Ne znam gde bi više rasle“, priča sagovornik Nove.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, njegov kolega Uroš Jovanović iz agencije “Art nekretnine” ističe da je moguć blagi rast cena. Zbog toga je stava da je trenutno dobro vreme za kupovinu.

„Tražnja i cene su trenutno pogodne za kupovinu, mislim da za keš kupce nema potrebe za čekanjem“, ističe Jovanović.

Ipak, kada je reč o kupcima koji bi na kredit uzimali nekretninu – sagovornici Nove nisu sigurni da je kupovina nekretnine sada dobra opcija.

Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia

„U slučaju kreditnih kupaca, nisam siguran da li bih savetovao kupovinu sada, jer to je sad neizvesno oko kamata. Oni možda bolje da sačekaju . Ali za keš kupce nema sumnje da je sada dobro vreme“, priča Jovanović.

Čobić je saglasan da za kreditne kupce ne važe trenutno isti uslovi.

„Ponuda je trenutno dobra i keš kupcima je savet da ne čekaju, ali za kreditne kupce je drugačija situacija zbog rasta kamata“, priča Čobić.

BONUS VIDEO Pad prodaje nekretnina u Srbiji…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare