Foto:TANJUG/ Infrastruktura železnice Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs; Promo, Google maps

Tri firme iz grupacije “Konkord”, koje su poznate po dobijanju unosnih poslova od države, u roku od osam dana dogovorile su ugovore sa gradom Beogradom, JKP “Zelenilo” i Infrastrukturama železnice Srbije. Samo za jedan posao biće plaćeni više od million evra, a osim što će renovirati fasadu na objektu gradske uprave, dobili su i unosne poslove čišćenja.

Firma “Konkord vest” u javnosti je prepoznata kao bliska vlasti, imajući u vidu da je u prethodnom periodu dobila niz unosnih poslova od države, grada Beograda i javnih preduzeća. Takav imidž imaju i njene ćerke firme.

Tokom januara, u periodu malo dužem od nedelju dana, dobili su tri posla. Prvo je preduzeće “Konkord stil” od JKP Zelenilo dobio posao čišćenja, odnosno održavanja poslovnih objekata. Za tu uslugu će mesečno biti plaćeni 1.137.500 dinara bez PDV.

Napušteni objekti, napuštene zgrade
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na tender se javio još jedan ponuđač, ali je njegova ponuda odbijena kao neprihvatljiva.

Osam dana kasnije “Konkord stil” dobija još jedan posao, a ovog puta od kompanije Infrastrukture železnice Srbije. U ovom slučaju to preduzeće se na tender javilo u konzorcijumu sa još jednom firmom “Clean trade facility management”, a ugovor je zaključen na iznos od 120 miliona dinara bez PDV.

Kako se navodi, oni će mesečno zarađivati 10.794.058 dinara bez PDV.

Deset poslova u jednom danu, pa formalna promena vlasnika

O firmi “Konkord stil” “Nova” je pisala prošle godine kada smo otkrili da je samo u jednom danu dobila čak 10 poslova od Pošte Srbije, kao deo grupe ponuđača. I u ovom slučaju reč je o poslovima održavanja higijene na tri godine, čija je ukupna vrednost oko 16 miliona evra.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon pisanja našeg portala menjaju se podaci na sajtu Agencije za privredne registre. Do tada je većinski vlasnik sa udelom od 60 odsto bio Željko Drčelić, koji je većinski vlasnik i “Konkord vesta”, dok je 40 odsto pripadalo Ivanu Đuriću. Sada se kao stopostotni vlasnik vodi Đurić. Međutim, ova firma i dalje se nalazi na istoj adresi kao i Konkord vest.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, upravo ta kompanija nastavlja da niže poslove sa državom i gradom Beogradom. Ona je zajedno sa ćerkom firmom “Konkord siti” od Sekretarijata za opšte poslove nedavno dobila posao sanacije oštećenog dela fasade na objektu gradske uprave Tiršova 3, a ukupna vrednost posla iznosi 7.187.040 dinara sa PDV-om.

Na ovom tenderu “Konkord” je bio jedini ponuđač, iako u Zakonu o javnim nabavkama piše da je naručilac dužan da obezbedi konkurenciju.

Stambeni objekat umesto parka

O firmi “Konkord vest” pisali smo i pre nekoliko dana, kada smo otkrili da vlast planira da izradom plana detaljne regulacije u Bloku 63 na mestu parka i zelenih površina omogući izgradnju stambenog objekta. Zanimljivo je da izradu tog plana finansira upravo “„Konkord”, a to bi moglo da znači i da će ova kompanija biti investitor budućeg kompleksa na toj lokaciji.

Predlog obuhvata plana Blok 63

Inače, dugačak je spisak poslova koje su ta i njene ćerke firme dobijale od države. Izgradnja parkirališta „Park and Drive” na Autokomandi koštala je 215 miliona dinara, gradili su i kućice za Bele, a pripao im je i posao rekonstrukcije Muzeja u Resavskoj.

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za 3,4 milijarde dinara, odnosno 28,5 miliona evra. Samo toko 2022. godine, poznata firma dobila je devet ugovora od države u ukupnoj vrednosti od skoro tri milijarde dinara.

Kako je naš portal takođe pisao, „Konkord Vest“ je saradnik fondacije koju vodi ćerka poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića. Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj saradnji da pomenuto preduzeće nije bilo angažovano prilikom izgradnje vile u Beogradu, koja je u to vreme pripadala porodici direktora Krušika, Mladena Petkovića.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare