Kojčić: Pratimo situaciju sa naftom, istovremeno povećavamo rezerve energenata

Biznis 11. apr 202219:24
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija će nastaviti da se snabdeva sirovom naftom posredstvom Jadranskog naftovoda, jer je izuzeta novim paketom sankcija Evropske unije (EU), ali nastavljamo da pratimo situaciju kako bismo bili spremni da reagujemo u slučaju poremećaja ili prekida u snabdevanju, izjavio je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić.

On je rekao da trenutno država sagledava sve mogućnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njegovim rečima, država će činiti sve da građani i privreda u nimalo jednostavnoj situaciji imaju dovoljno energije i energenata i da imamo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta.

Kojčić je naveo da istovremeno Srbija povećava rezerve energenata kako bi u skladu sa regulativom EU na kraju ove godine imala u rezervama energente za više od 60 dana prosečne dnevne potrošnje.

Govoreći o kontroli nad naftnom kompanijom NIS i o tome da bi to pitanje u narednom periodu moglo da se odnosi na snabdevanje srpskog tržišta, on je rekao da se razmatraju sve opcije.

"Postoji više scenarija, ali u ovom momentu pričati o nekom od njih bilo bi nezahvalno, jer se još razrađuju sve opcije", kazao je Kojčić, ističući da je važno da sigurnost snabdevanja srpskog tržišta neće biti ugrožena.

BONUS VIDEO: Uporedne cene goriva u Srbiji i regionu

Komentari

Vaš komentar