Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić izjavila je da se očekuje da će 2023. godina biti inflatorna i to sa dvocifrenom inflacijom čije se spuštanje ispod 10 odsto može očekivati tek krajem godine.

„Kad se bude posmatrala cela godina, mi ćemo sigurno u proseku imati dvocifrenu inflaciju, a povratak u neke normalnije inflatorne tokove sa inflacijom oko četiri, pet odsto očekuje se tek krajem 2024. ili 2025. godine“, rekla je Nikolić za Tanjug.

To će, ukazala je, dovesti do smanjenja kupovne moći i životnog standarda.

Govoreći o kreditima, podsetila je da euribor već neko vreme postepeno raste i dodala da je trenutna vrednost šestomesečnog euribora 2,7 odsto, a da se procenjuje da će ići do četiri odsto, te da će to svakako uticati na povećanje rata kredita.

Navela je da je euribor osam godina bio negativan što je, kaže, nezabeleženo u istoriji euribora.

„Sadašnje povećanje euribora koje ide po 0,5 odsto, nekada i 0,25 odsto i 0,75 odsto, zavisi kako će se banke opredeljivati, sigurno će uticati na povećanje rata kredita“, rekla je Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, dodala je, povećava se i referentna kamatna stopa koju daje Narodna banka Srbije, a koja je sada, kako kaže, pet odsto.

„Po preporuci, kao što rade sve druge banke, i naša banka podiže kamatu za 0,5 odsto, s vremena na vreme. Trenutno je pet, a očekuje se da će svakako u ovoj godini ići do šest, a moguće i više, zavisno od situacije“, rekla je Nikolić.

Navela je da je čitav svet u vrlo teškoj situaciji i podsetila na najave iz Međunarodnog monetarnog fonda da će trećina svetskih ekonomija biti u recesiji ove godine, kao i polovina ekonomija u EU.

„To znači da nema privrednog rasta, a kad nema privrednog rasta, to je teška ekonomska situacija za sve“, zaključila je Nikolić.

BONUS VIDEO Inflacija raste: Da li su pijace spas?