Foto: Shutterstock

Godina za nama je za građane Srbije bila turbulentna – inflacija je rasla iz meseca u mesec, kamatne stope su se povećavale. Poskupelo je iznajmljivanje stanova, a o ceni kvadrata i da ne govorimo. Cena hrane menjala se na gotovo dnevnom nivou. Nažalost, čini se da ni naredna godina, barem kada su ekonomski aspekti u pitanju, neće biti mnogo bolja. U 2023. stiže pravi talas poskupljenja. Za vas smo, umesto novogodišnje čestitke, napravili spisak. Slutimo da nije konačan.

Prvo će skočiti cene struje i gasa, a onda sledi lančano poskupljenje hrane i usluga. To je scenario koji nas čaka već na samom početku godine. A imajući u vidu da će računi za struju biti uvećani bar još dva puta, jasno je šta nas čeka tokom cele 2023.

Skuplji život, manji standard i velika neizvesnost. Posebno za one sa stambenim kreditima. Novi cenovnik kilovat računa se već od 1. januara 2023. Struja će biti skuplja za osam odsto, a isto uvećanje odnosi se i na privredu. I tu neće biti kraj. Kako je dogovoreno sa MMF-om, građane Srbije čekaju poskupljenja bar još dva puta tokom godine. 1. maja i 1. novembra. Oba puta cene će skočiti za oko osam odsto.

Foto: Shutterstock

Nova godina donosi i novu cenu gasa, koja će biti veća za 11 odsto.

Skuplji život zbog skupih energenata

Nakon toga sledi lančana reakcija, jer zbog više cene struje raste cena proizvodnje.

PROČITAJTE JOŠ

Poskupeće sve. Pekarski proizvodi, meso, riba, zamrznuto voće i povrće.

Poskupljenja mogu da se očekuju i u čeličanama i pogonima za proizvodnju papira ili peleta, što znači da će skočiti cene svega – od ogreva do toalet papira.

Poskupljenje struje za privredu utiče i na skok cena drugih energenata, te su „Beogradske elektrane“ navele da će biti veći i računi za grejanje, i to za pet odsto. U Novom Sadu su procene bile veće, te su najavili poskupljenje od čak 11 odsto.

Veći porezi, putarina…

Na samom početku 2023. poskupljuje i putarina, i to za devet odsto, te će od Niša do Beograda, umesto dosadašnjih 890 dinara koštati 970.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Prvi dan nove godine donosi početak obračuna poreza za frilensere, koji mogu da biraju između dva modela oporezivanja koje se vrši kvartalno, u zavisnosti od primanja.

Takođe, na naplatu su frilenserima pristigli i porezi iz doprinosi iz 2017, koji su raspodeljeni u 120 mesečnih rata, a prva na naplatu stiže u februaru. Istu vest o zaostalim dugovanjima primili su i građani Srbije koji rade u inostranstvu.

U većini gradova u Srbiji povećava se i porez na imovinu, a stepen uvećanja zavisi od vrste nekretnine i zone u kojoj se nalazi. Najveće udar na džep imaće vlasnici nekretnina u Čačku, gde će porez biti veći i za 20 odsto.

Više kamate – nova normalnost

Građani koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, u novu godinu ulaze sa novim, uvećanim, iznosom mesečne rate. Prema oceni stručnjaka, kao što su rate rasle u 2022. godini, isto će se dešavati i 2023.

Foto: Shutterstock

Najave rasta refernetnih kamatnih stopa stiže iz Evropske centralne banke, a ista očekivanja imaju i u Udruženju banaka Srbije.

Foto: cactii / Shutterstock

Procene su da će euribor, čije kretanje utiče na kredite u evrima, sigurno rasti tokom prvog, a najverovatnije i drugog kvartala 2023.

Isti scenario očekuje se i za dinarske kredite, s obzirom na to da je Narodna banka Srbije povećavala referentnu kamatnu stopu svakog meseca od aprila 2022, a prema mišljenjim stručnjaka, ova praksa će se nastaviti.

Povećanje plata i penzija

Za 2023. najavljena su povećanja plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, a za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru 25.

30 evra pomoći
Foto: Shutterstock

Takođe, sa novom godinom stiže i povećanje minimalca od 14,3 odsto, kao i penzija koje su u decembru povećane za devet procenata, a od 1. januara za još 12, 1 odsto.

Međutim, uz predviđanja ekonomista da će inflacija i dalje biti visoka, a godina je završena sa više od 15 odsto, nova povećanja zarada i penzija neće ublažiti poskupljenja.

BONUS VIDEO Jabuke, orasi i krompir najskuplji u Šapcu: Skupo je jako, narod nema para

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar