Fijatovi radnici danas su blokirali glavni ulaz u fabriku i zahtevaju od države, kao trećinskog vlasnika da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja. Ukoliko država ne pronađe rešenje, najavljuju blokadu gradskih saobraćajnica i auto-puta.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine.

Novinarima nije dozvoljeno da priđu radnicima, već je obezbeđenje sve medijske ekipe zaustavilo na mostu ispred ulaza u fabrički krug.

Sindikalni lideri, najavili su da će posle konsultacijama sa radnicima, blokadu pomeriti na most, na kome se inače nalaze novinari.

Radnici koji u kolonama dolaze do fabrike, nose pištaljke, zvižde i negoduju zbog ucena poslodavca.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Inače, Fijat je u tranzcionom periodu, za prelazak na proizvodnju električnog automobila, u svojoj fabrici u Italiji, radnike poslao na plaćeno odsusutvo.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Italijanski radnici su dobijali platu do početka proizvodnje novog modela, pa zaposleni u Kragujevcu zahtevaju da se i u njihovoj fabrici primeni isti princip.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Blokada

U 13h,tačno sat vremena otkako su Fijaatovi radnici počeli protest, stigli su go glavne raskrsnice u centru, na početku pešacke zone. Na kratko su blokirali saobraćaj i skandirali „Vučiću, lopove“. Uputili su se ka Skupštini grada i zatražiće da im se obrate gradski zvaničnici.

Procenjuje se da u protestnoj koloni ima oko 1.500 radnika, od oko 2.100 koliko ih je trenutno zaposleno u Fijatu. U gradu je nastao i saobraćajni kolaps, ali građani, čini se,ne negoduju mnogo, već strpljivo čekaju da kolona prođe, a pojedini aplauzima pružaju podršku

BONUS VIDEO – Ovo je nekada bio automobil godine – ponos i dika Kragujevca

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare