Foto:N1

Samostalni sindikat metalaca Srbije najoštrije je u saopštenju osudio "nejasnu i ucenjivačku" ponudu kompanije Stelantis za, kako su naveli, otpuštanje, upućivanje radnika fabrike automobila u Kragujevcu u inostranstvo i zamrzavanje rada te fabrike na dve godine.

Ponudu za ekonomsku podršku radnicima nazvali su „više nego sramnom“ i pokušajem kompanije da zaobiđe sve zakone i propise Srbije.

Sindikat metalaca naglašava da uslovi za rad u inostranstvu moraju da budu u skladu sa zakonima Srbije, koji jasno propisuju obaveze poslodavca i zaštitu za zaposlene.

„Apsurdnost pretnji zaposlenima da će, ukoliko ne prihvate upućivanje na rad u inostranstvu je za zgražavanje nakon potpisivanja novog ugovora države i kompanije Stelantis, kroz davanje 48 miliona evra za proizvodnju u trećem kvartalu 2024. godine“, istakli su u Samostalnom sindikatu metalaca u saopštenju.

Sindikat insistira na tome da svi predstavnici lokalne vlasti, ministarstava i Vlade stanu u zaštitu srpskih radnika jer je, kako su naglasili, Srbija vlasnik 33 odsto kompanije u Kragujevcu.

Kompanija „Stelantis“ nastala je spajanjem Fijat Krajslera i Pežoa, a u Srbiji je većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu.

Posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izvršnog direktora „Stelantisa“ Karlosa Tavareša 28. aprila ove godine, objavljeno je da je postignut dogovor o finansiranju proizvodnje električnog automobila u Srbiji.

Vučić je tada naveo da je ukupna vrednost investicije 190 miliona evra, od kojih će Srbija obezbediti 48 miliona evra.

BONUS VIDEO – Ovo je nekada bio automobil godine – ponos i dika Kragujevca

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar