Kostadin i Zvezdan Terzić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Firma “Goter construction”, čiji je suvlasnik Kostadin Terzić, sin Zvezdana Terzić, pozajmila je fudbalskom klubu Crvena zvezda oko 2,6 miliona evra. Zvezda je dobila zajam od još jedne firme bliske SNS-u - “Auto Čačak”, od koje su dobili oko 900.000 evra.

Firma “Goter construction” Kostadina Terzića i Slobodana Govedarice angažovana je na više velikih projekata, a kako je Nova.rs objavila, nedavno su dobili i posao na izgradnji Moravskog koridora i to kao podizvođači.

U finansijskom izveštaju FK Crvena zvezda, čiji je direktor Zvezdan Terzić, navodi se da je Kostadinova firma tokom prošle godine pozajmila novac Zvezdi, i to u iznosu 304.591.000 dinara ili oko 2,6 miliona evra.

Osim što je neobično da mala firma sina direktora Zvezde pozajmljuje novac tom fudbalskom klubu, postavlja se pitanje u kakvoj je finansijskoj situaciji bio “Goter construction” tokom prošle godine. Finansijski izveštaj za 2023. još nije objavljen, ali je godinu dana ranije ta firma bila u plusu za svega 645.000 dinara ili oko 5.500 evra, a godinu dana ranije, 2021, njihova neto dobit iznosila je 13.507.000 dinara ili oko 115.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

S druge strane, prema objavljenom finansijskom izveštaju, FK Crvena zvezda je tokom 2023. zaradila je 434.125.000 dinara ili oko 3,7 miliona evra, a na kraju 2022. bila je u gubitku od oko 10 miliona evra.

Inače, portal KRIK je prvo objavio je da je u suvlasništvu Kostadina Terzića firma “Goter construction” koja se bavi građevinom, te da je angažovana na projektu Beograd na vodi. Potom je Nova.rs otkrila da su dobili posao i na Moravskom koridoru, koji je jedan od najskupljih državnih projekata.

Partner Kostadina Terzića – Slobodan Govederica rekao je za Nova.rs da da posao na Moravskom koridoru nisu dobili ni preko države niti preko konzorcijuma “Behtel – Enka”, već su preko privatnih kontakata angažovani kao podizvođač podizvođača.

Govedarica nije hteo da otkrije koja je to firma podizvođač, preko koje su dobili posao, navodeći da nije iz Beograda.

On je takođe rekao da je reč o autoputu od 112 kilometara, ali da oni nisu angažovani na celoj deonici niti se bave asfaltiranjem, već da su zaduženi za transport materijala.

Pozajmica od još jedne firme bliske vlasti

FK Crvena zvezda dobila je pozajmicu od još jedne firme koja je bliska vlasti. Reč je o kompaniji “Auto Čačak” koja je Zvezdi dala kratkoročni “kredit” u iznosu od 105.464.000 dinara ili oko 900.000 evra.

Inače, kasu “Auto Čačka” godinama unazad pune državne institucije i javna preduzeća. Ova firma je glavni distributer automobila marke “škoda” u Srbiji.

Ta kompanija je kupila nekadašnjeg giganta Beogradsku industriju piva, a svojevremeno je kupio i hotel “Moravu”, “Mehanizaciju” i “Jugokomerc”.

Milenko Kostić Foto: printscreen/YouTube/TELEVIZIJA LAV plus

Vlasnik te firme je Milenko Kostić, koji je, kako je govorio, morao da se učlani u JUL da bi dobio dozvolu za uvoz automobila. Bio je prijatelj i s liderom NS Velimirom Ilićem, ali nije poznato da li je u nekom trenutku bio član njegove stranke. Iako, bar koliko je javnosti poznato, nije član SNS, sad se njegovo ime najviše vezuje za tu stranku, što zbog njegovih bliskih saradnika, što zbog poslova koje je sklapao.

Naime, dugogodišnji direktor “Auto Čačka” bio je aktuelni gradonačelnik Čačka i funkcioner SNS Milun Todorović. „Nova ekonomija“ je objavila da nije samo Todorović veza te kompanije sa vlašću. Još jedan član SNS-a i direktor Kostićevog preduzeća Auto Čačak Inženjering – Milijan Minić bio je gradski većnik u Čačku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare