Milenko Kostić Foto: printscreen/YouTube/TELEVIZIJA LAV plus

Firma “Auto Čačak”, koja se dovodi u vezu sa SNS i čiju kasu godinama unazad pune državne institucije i javna preduzeća, novi je vlasnik nekadašnjeg giganta Beogradske industrije piva (BIP). Iza “Auto Čačka” stoji poznati poznati privrednik Milenko Kostić, nekadašnji član JUL-a i dugogodišnji prijatelj Velimira Ilića, čija je desna ruka godinama bio naprednjak i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Beogradska industrija piva neočekivano je došla u ruke kompanije “Auto Čačak”, koja je glavni distributer automobila marke “škoda” u Srbiji. Ime ove firme u više navrata se našlo u centru pažnje javnosti, zbog poslova koje sklapala sa državnim, pokrajinskim i lokalnim organima vlasti, kao i sa javnim preduzećima.

BIP je kupila za svega 2,09 milijardi dinara ili oko 17,8 miliona evra, što je upola manje od procenjene vrednosti.

Vlasniku “Auto Čačka” Milenku Kostiću ovo nije bila prva privatizacija u kojoj je učestvovao. Svojevremeno je kupio i hotel “Moravu”, “Mehanizaciju” i “Jugokomerc”, a put do glavnog distributera automobila “škoda” nije bio lak.

Kako je i sam priznao gostujući u vestima Zapadne Srbije, morao je da se učlani u JUL da bi dobio dozvolu za uvoz automobila.

“Savetovali su mi da se učlanim u SPS, ali tamo nisu hteli da me prime. Posle sam se učlanio u JUL i uopšte se ne kajem što sam to uradio, dobio sam kontigente za uvoz, počeo sam da radim. Pomoglo mi je što sam bio u JUL-u”, rekao je on, a preneo portal Moravainfo.

Bio je prijatelj i sa liderom NS Velimirom Ilićem, ali nije poznato da li je u nekom trenutku bio član njegove stranke. Iako, bar koliko je javnosti poznato, nije član SNS, sada se njegovo ime najviše vezuje za tu stranku, što zbog njegovih bliskih saradnika, što zbog poslova koje je sklapao.

Naime, dugogodišnji direktor “Auto Čačka” bio je aktuelni gradonačelnik Čačka i funkcioner SNS Milun Todorović. „Nova ekonomija“ je objavila da nije samo Todorović veza te kompanije sa vlašću. Još jedan član SNS-a i direktor Kostićevog preduzeća Auto Čačak Inženjering – Milijan Minić bio je gradski većnik u Čačku.

Svojevremenu je Kostiću dodoljena Decembarska nagrada grada Čačka, ali su neke opozicione stranke tražile da mu se ono oduzme. Kako he pisao Ozon pres, tako ga je Boško Obradović, lider Dveri, optužio da je učestvovao u predizbornoj kampanji SNS u Dragačevu, kada su Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije i gradonačelnik Milun Todorović navodno obećali 16 kilometara novog asfalta.

Poslovi sa državom

Kako je pisao Birn, od „Auto Čačka“ je 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke „škoda“ i taj posao je proglašen tajnom, a automobili su umesto putem tendera kupljeni direktnom pogodbom.

#related-news_1

Kako je portal Nova.rs pisao, MUP je i u 2019. nabavio nove automobile od iste firme i to za 8,1 milion evra.

Od iste kompanije vozila zakupljuje JP Putevi Srbije. To preduzeće iznajmilo je 70 automobila na period od tri godina, a najam jednog platilo je čak 14.600 evra.

Firma „Auto Čačak“ bila je u fokusu javnosti i kada je Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd zaključilo tri ugovora vredna 46 miliona dinara o zakupu putničkih vozila. Kako je objavila Nova ekonomija u junu 2019. godine, ugovor je sklopljen sa grupom kompanija u kojoj je nosilac posla bio upravo „Auto Čačak“.

U februaru prošle godine Nova ekonomija je objavila i da je i Grad Beograd sklopio sporazum o iznajmljivanju vozila vredan 20,8 miliona dinara sa tri firme, a nosilac posla je opet bila kompanija iz Čačka.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare