Fabrika Fijat Kragujevac
Fabrika Fijat Kragujevac Foto:EPA/SRDJAN SUKI

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, još uvek nije počelo instaliranje opreme za novi električni model, popularnog "Strujadina". 500 radnika koje je Fijat zadržao posle socijalnog programa, u obavezi je da svakodnevno dolazi na posao. Kako Nova.rs saznaje, oni imaju različita zaduženja, a između ostalog, prave i rezervne delove za model 500L koji se više ne proizvodi.

Od 2.016 radnika, posao u kragujevačkoj Fijatovoj fabrici zadržala je samo četvrtina zaposlenih, dok su ostali proglašeni za tehnološki višak.

U takozvanih „500 sigurnih“, kako se prilikom pregovora između sindikata, menadžmenta i države govorilo o zaposlenima koji će zadržati posao do 2024. i novog električnog modela, su rukovodioci, administracija, proizvodni radnici iz kategorije ugroženih grupa.

Fabrika u Kragujevcu zvanično radi, a zaposleni su angažovani na pripremi hala za instaliranje nove opreme, popisu, proizvodnji i distribuciji rezervnih delova za model 500L.

Predsednik Samostalnog sindikata Saša Đorđević, za Nova.rs kaže da je snabdevanje tržišta rezervnim delovima  ugovorna obaveza fabrike posle prestanka proizvodnje jednog modela.

„Određeni broj radnika sada proizvodi, sortira, pakuje i distribuira rezervne delove ovlašćenim servisima širom Evrope. Za nas to nije ništa novo, to smo radili i dok je u fabrici bila puna proizvodnja modela 500L. U obavezi smo određeni broj godina po prestanku proizvodnje da pravimo i rezervne delove, nekome zatreba hauba, nekome branik i mi to sad ovde pravimo i šaljemo prema porudžbinama“, kaže sindikalac Đorđević.

Saša Đorđević Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema njegovim rečima u fabrici se naziru i konkretni potezi na instaliranju nove opreme i kako kaže, po tom pitanju je optimističan. Objašnjava da su pojedine fabričke hale, građevinski potpuno pripremljene za instaliranje robota i opreme za električni model, a dodaje i da su fabriku posetile delegacije nekoliko kompanija koje su zadužene za postavljanje te opreme.

’’Dolazila nam je delagacija kompanije iz Italije koja je postavljala i opremu za proizvodnju modela 500L, bile su i druge kompanije koje se bave montažom opreme. Menadžment, naravno, o svemu ćuti i mi nemamo nikakve zvanične informacije kada će ti radovi početi, ali sve ovo što vidimo, daje nam sliku da se priprema finilizira i da će oprema uskoro biti postavljena. Većina građevinskih radova u halama je završena. Ima tu još dosta posla, ali nadamo se i očekujemo da sve ide svojim tokom’’, optimističan je Đorđević.

Radnici iz Slovačke takođe angažovani na pripremi fabrike

Tokom pregovora sa menadžmentom i premijerkom Anom Brnabić, Fijatovi sindikati uspeli su da se izbore, da kolege koje se opredele za dvogodišnji rad u inostranstvu, taj period ne provode u kontinuitetu, već u smenama od po tri meseca, posle čega mesec dana provode kod kuće.

Fijat Kragujevac
Fijat Kragujevac Foto:Predrag Petrović

Naš sagovornik kaže i da je prva grupa radnika koja je otišla u Slovačku, trenutno na jednomesečnoj ’’pauzi’’ u Kragujevcu, ali dodaje da oni za to vreme ‘’ne sede kod kuće’’, već da su u fabrici sa ostalim kolegama.

„Oni su uključeni u sva dešavanja u fabrici i dolaze na posao. Imaju nekoliko dana da se odmore od puta i kasnije da se pripreme za povratak u Slovačku, ali između toga dolaze u fabriku. Kada im istekne dvogodišnji ugovor, biće ravnopravni sa kolegama koji su ostali posle socijalnog prrograma i radiće na proizvodnji novog modela od 2024. godine. Ova prva grupa, trebalo bi da se vrati u Slovačku krajem novembra, a posle toga vraća se druga grupa koja će ovde biti mesec dana i to je ciklus koji će trajati naredne dve godine“, objasnio je sindikalac.

On je rekao i da će Fijat najverovatnije raditi skoro do kraja godine, odnosno da će po ustaljenoj praksi, radnici biti upućeni na zimski kolektivni odmor, a da će već početkom naredne godine, odnsno posle praznika, biti nastavljeni radovi na pripremi fabrike za proizvodnju električnog modela.

BONUS VIDEO: Zašto i dalje ne znamo šta piše u ugovoru države sa Fijatom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar