Foto: Profimedia

"Er Srbiji" dodeljeni su letovi od javnog interesa za koje je Ministarstvo saobraćaja ove jeseni raspisalo tender i za tu namenu biće isplaćeno iz državne kase 2,8 milijardi dinara, navedeno je u odluci Vlade Srbije.

Kako je rečeno u odluci, za „partiju 1“ odnosno letove do destinacija u Evropskoj uniji avio-prevozniku će biti plaćeno 1.542.400.000 dinara. Za „partiju 2“, odnosno letove do Istanbula i Turske 792.200.000, za „partiju 3“ u kojoj su letovi do Tivta izdvojiće se 114.200.000 dinara i za letove od Niša do Beograda, odnosno „partiju 4“ biće plaćeno 352.200.000 dinara.

Iz državne kase „Er Srbiji“ biće isplaćeno i dodatnih milion dinara za 2021. godinu, rečeno je u odluci Vlade.

Sličnu javnu nabavku Vlada i resorno Ministarsvo sproveli su i pre dve godine za aerodrom „Konstantin Veliki“, a tada je sa „Er Srbijom“ ugovoren paket od 12 linija, za tri godine i godišnjom obavezom države od pet miliona evra.

Brzo nakon početka realizacije ugovora odustalo se od letova do Budimpešte i Ljubljane, a letovi na ostalim linija su obustavljeni u martu 2020. godine zbog pojave koronavirusa.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, iz paketa od 12 linija obnovljena je linija do Frankfurta.

U najnovijoj odluci Vlade Srbije je navedeno da je sa proglašenjem novih letova od javnog interesa, 1. novembra prestala da važi odluka o letovima od javnog interesa iz 2019. godine.

Milion dinara koje će „Er Srbija“ dobiti za 2021. godinu iz državnog budžeta, pretpostavlja se da je za letove do Frankfurta koji su obavljani tokom ove godine.

Bonus video: Najveće avionske nesreće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare