Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila, reagujući na tekst BIRN-a da je EPS krajem 2019. nabavio programe za enkripciju sa najvećim stepenom zaštite za 20 mobilnih telefona i za to platio 227.000 evra, odnosno 26,7 miliona dinara, da nije nabavljao "nikakve specijalne mobilne telefone i aparate, već je nabavio softver za zaštitu mobilnih telefona, kako i jeste naziv javne nabavke".

„Nabavljeno je softversko rešenje, a ne mobilni telefoni i apsurdno je porediti ovo softversko rešenje sa mobilnim telefonima “SKY’’ ili “SKY’’ aplikacijom, što se zlonamerno i potpuno laički izokreće, sa namerom da privuče što veću pažnju. Napominjemo da je softver nabavljen još 2019. godine, ali nije korišćen, jer se do danas nije pojavila potreba za korišćenjem. Nabavka je sprovedena u slučaju potrebe i zbog obaveza koje su propisane zakonom u delu mera zaštite IKT sistema“, navodi se u reagovanju EPS, a prenosi N1.

Dodaje se da je EPS „elektroenergetski sistem odgovoran za energetsku bezbednost i nezavisnost Srbije“.

„Svaka zloupotreba podataka i informacija ili njihovo neovlašćeno korišćenje imalo bi višestruke posledice po energetsku sigurnost zemlje. Komunikacioni rizik postoji u energetskim poslovima sa AP Kosovo i Metohija, gde je važno da JP EPS poseduje zatvoreni i zaštićeni komunikacioni sistem. Takođe, u sastavu JP EPS nalaze se i hidro potencijali koji se nalaze blizu graničnih oblasti i važno je u budućnosti obezbediti zaštićenu komunikaciju kao deo bezbednosnog mehanizma“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da primenu zaštite na komunikacionim uređajima, odnosno zatvorene sisteme komunikacija koriste energetske kompanije u Finskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Švajcarskoj, SAD, kao i kompanije poput RWE i EDF.

„Tekst koji je objavio BIRN odnosi se na javnu nabavku koja je realizovana u 2019. i 2020. godini. Na zvaničnom portalu javnih nabavki EPS je 14. avgusta 2019. godine objavio poziv za javnu nabavku čiji predmet je softver za zaštitu mobilnih telefona. Javna nabavka je objavljena u otvorenom, svima dostupnom postupku, kako je to određeno Zakonom o javnim nabavkama i nije objavljena „ispod radara javnosti“ kako se tvrdi. Kompletna konkursna dokumentacija je bila javno dostupna u roku koji Zakon o javnim nabavkama nalaže, a takođe i danas sva dokumenta u vezi sa ovom javnom nabavkom nalaze se dostupna na portalu javnih nabavki na adresi http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/JavnaNabavka.aspx?idd=2447558“, navodi se u saopštenju EPS.

Dodaje se da su u postupku javne nabavke dobijene dve ponude i izabrana jeftinija, jer je to bio kriterijum za izbor.

„U javnoj nabavci nisu navedeni nikakvi specijalni uslovi za učešće, što se može proveriti uvidom u konkursnu dokumentaciju“, navode iz EPS.

BIRN je u tekstu „Enkriptovani telefoni za EPS: Zaštita 20 mobilnih plaćena blizu 230.000 evra“, na osnovu tenderske dokumentacije i ugovora u koje je imao uvid, naveo i da su posao nabavke enkriptovanih telefona dobile dve firme ranije malo poznate javnosti, ali sa značajnim poslovima u oblasti bezbednosti – IntellSec i Orbita Technologies. BIRN dodaje da se IntellSec u tekstu francuskog portala Intelligence Online od 2. juna navodi kao firma preko koje zapadna industrija špijunaže ulazi na tržište zapadnog Balkana.

Pozivajući se na ugovor o poslovnoj tajni, EPS je odbio da BIRN-u dostavi informacije o tome šta je bio razlog ove nabavke i ko koristi navedenu opremu. Oni su u dopisu od 1. oktobra 2021. potvrdili da je nabavka sprovedena bez ikakvih izmena.

BONUS VIDEO Koga (sve) sluša EPS?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram