Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE; promo

Dok nadležni u Elektroprivredi Srbije tvrde da je izjava sindikalnog lidera Milana Đorđevića da pripadnici Sektora unutrašnje kontrole u tom preduzeću sprovode „strahovladu među zaposlenima“ izmišljotina, on i dalje insistira na tome i tvrdi da ne postoji ni jedan jedini razlog da ta služba uopšte postoji.

EPS je juče u odgovorima Danasu kategorički demantovao i druge tvrdnje Đorđevića, konkretno one o tome da su u preduzeću postavljeni prislušni uređaji i su u Sektoru unutrašnje kontrole zaposleni bivši članovi MUP-a, BIA, Kobri i VOA.

„Ništa što je izjavio Milan Đorđević, bivši predsednik Sindikata radnika EPS, nije tačno i zbog toga je protiv njega već podneta krivična prijava. Unutrašnja kontrola je u periodu od 2017. do 2021. godine otkrila i sprečila zloupotrebe u vrednosti od oko 36 miliona evra. Do sada je naplaćena šteta od oko 20,6 miliona evra. Krivično je procesuirano oko 90 zaposlenih“, navode u EPS-u, piše Danas.

U Elektroprivredi Srbije tvrde da to preduzeće nikada nije nabavljalo opremu za prisluškivanje niti je ijedna organizaciona celina bilo koga prisluškivala već da je služba unutrašnje kontrole „formirana i uspešno radi na otkrivanju raznih krađa i zloupotreba unutar EPS-a“.

Ipak, ono na šta Danasu nije odgovoreno je pitanje da li i u drugim elektroprivredama u Evropi i razvijenim zemljama sveta postoji unutrašnja kontrola po principu na kome funkcionise u EPS.

Takođe, u EPS-u su bez odgovora i na medijske tvrdnje da je to preduzeće kupilo 20 kriptovanih telefona za 230 hiljada evra kod kojih je nemoguće presretanje međusobne komunikacije.

S druge strane Milan Đorđević kaže za Danas da menadžment tog preduzeća ne govori istinu kada kaže da u Sektoru unutrašnje kontrole ne rade ljudi koji su prethodno bili u službama bezbednosti.

„Za mnoge od njih se zna da su radili u policiji, BIA ili drugim službama. Kada je reč o Sektoru unutrašnje kontrole u EPS-u bitno je reći dve stvari. Prva je da ne postoji nijedan razlog da takva služba uopšte postoji u elektroprivednom preduzeću. Navodno, ona je formirana da sprečava krađe i druge zloupotrebe. Za taj posao u EPS-u je zadužena služba bezbednosti, koja je direktno angažovana na sprečavanju otuđenja imovine EPS-a. Za te svrhe, između ostalog, angažuje se i služba obezbeđenja EPS-a. Krađe su sprečavane i prijavljivanje nadležnima i pre osnivanja Služba unutrašnje kontrole. Ako se to zna, postavlja se logično pitanje čemu onda formiranje takve službe“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima druga stvar je to što što SUK „izlazi izvan svojih ingerencija“, „izaziva nespokoj“ među radnicima samim svojim prisustvom, i ima zadatak da „suzbija delovanje sindikalnih aktivista koji se suprostavljaju malverzacijama koje sprovodi menadžment na čelu sa (direktorom EPS-a) Miloradom Grčićem“.

„Takođe, cilj je da se zaplaše radnici kako ne bi digli glas i podržali nas u sindikatu koji se zalažemo za razotkrivanje brojnih nepravilnosti počinjenih otkako je Grčić v. d. direktora. Zbog toga su postavili 400 kamera kojim nadgledaju i prisluškuju zaposlene po kancelarijama. U Rudarskom basenu „Kolubara“ je formiran monitoring centar koji sprovodi proces prisluškivanja. Sve se to radi iza leđa radnika koji o postavljanju te opreme nisu obavešteni“, tvrdi Đorđević.

On tvrdi i da je Grčić SUK-u izdao naređenje „da ga pretuku kako bi prestao da kritikuje menadžment“.

„Tu informaciju sam dobio direktno od čoveka koji je bio zadužen da to sprovede, što je odbio, zbog čega je otpušten sa posla. Sektor unutrašnje kontrole je pored zastrašivanja zaposlenih uključen i u organizovanje puča u Sindikatu radnika EPS-a“, tvrdi Đorđević.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, nedavno je izjavio da je nakon što je 15. marta 2016. godine na sednici Vlade za v. d. direktora EPS-a imenovan Milorad Grčić formiran Sektor unutrašnje kontrole, na čijem se čelu našao Nenad Dilberović.

Prema njegovim rečima 2016. godine u Sektoru unutrašnje kontrole pod Dilberovićevim vođstvom zaposleno je 25 pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ i Vojnoobaveštajne agencije (VOA). Grbović je tada nadležne u EPS-u upitao da li je istina da je svojevremeno na javnoj nabavci kupljena najsavremenija oprema za praćenje i softver u vrednosti od više od dva miliona evra. Iz EPS-a su navode Pavla Grbovića demantovali.

Bonus video: Koga (sve) sluša EPS?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar