Dubravka Đedović Foto: TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Rustam Ismajilov

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj, a prve isporuke novim gasovodom očekuju se početkom 2024. godine.

Nadamo se da ćemo imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije, rekla je Đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora.

Đedović je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima njihovih predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa partnerima iz Azerbejdžana o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU, kazala je Đedović.

U izlaganju na ministarskom sastanku Đedović je rekla da je azerbejdžanski gas u Evropi već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje deo rešenja i za veću energetsku bezbednost Srbije i regiona.

Đedović se danas u Bakuu sastala sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa hidroelektranom Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje gasnim interkonekcijama.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje. Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.

BONUS VIDEO: Dubravka Đedović o reformi energetskog sektora: Svaka promena je bolna ali moramo da podižemo cene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar