Dubravka Đedović Negre Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

U novembru domaćinstva u Srbiji uštedela su sedam posto struje u odnosu na isti mesec prošle godine. EPS saopštava da je 40 posto domaćinstava ostvarilo popust od 15 do 30 posto. Ministarka Dubravka Đedović je istakla da je Azerbejdžan poželjna destinacija svim evropskim liderima, a mi imamo sreće da možemo da se naslonimo na tu saradnju. Dogovoreno je da jednu trećinu gasa uvezemo iz Azerbejdžana, kaže ministarka i dodaje da postoji mogućnost i uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebe.

Vlada je usvojila i „Mapu puta za podršku energetici Srbije“, koja će se realizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije našoj zemlji od 165 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da je Vlada usvojila dokument čime su se stvorili preduslovi da se potpiše ugovor sa EU.

„Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra, imati na raspolaganju početkom sledeće godine“, napomenula je ministarka.

Pročitajte još:

Naša zemlja se sa Azerbejdžanom dogovorila o saradnji na dva koloseka – u električnoj energiji i gasu.

Ministarka je istakla da je Azerbejdžan poželjna destinacija svim evropskim liderima, a mi imamo sreće da možemo da se naslonimo na tu saradnju.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da jednu trećinu gasa uvezemo iz Azerbejdžana.

A kada je reč o uvozu struje, napomenula je da treba da se analiziraju troškovi i da vidimo da li je to rentabilno, ali bitno je da imamo i tu mogućnost.

„Azerbejdžan se dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, mi možemo da pratimo te projekte i da se priključimo kada za to dođe vreme“, kaže Đedovićeva.

I predsednik i premijerka potvrdili su da EPS sada i izvozi nešto struje.

„Situacija je stabilna, imamo blagi izvoz, pratimo svaki dan šta se dešava. Situacija je dobra i zbog dobrih hidrokapaciteta, ali pratimo i proizvodnju uglja i proizvodnju struje iz uglja. Godinu dana od havarije ne uvozimo struju“, istakla je ministarka i apelovala na građane i privredu da štede energiju.

U novembru 1,32 miliona domaćinstava uspelo je da smanji potrošnju struje i tom uštedom ostvarilo je popust od 15 do 30 posto. Cilj je da zemlja mesečno štedi 15 posto struje.

„Za privredu čekamo finalne rezultate o uštedi. Zaista je odziv dobar i privreda i građani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Blizu 15 odsto uštedelo je do 30 odsto energije u odnosu na prošlu godinu. Imamo manje izdatke, svi imamo koristi od toga. Što se kompanija tiče, najviše je uštedeo Ziđin“, rekla je Đedovićeva.

Cilj je da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno. To znači i tržišne cene.

Mediji već prenose da MMF predlaže još poskupljenja struje do maja 2024.

Ministarka kaže da je MMF važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

„Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to“, napomenula je ministarka.

Devet jamskih rudnika Resavice prekinulo je štrajk, od danas rade normalno, ali oni traže i da rudnik Soko ponovo pokrene proizvodnju. Rudnik Soko ne radi od aprila zbog nesreće u kojoj je stradalo devet rudra.

Ministarka kaže da je svaki posao rizičan, rudarski posao je težak, a za rudnikom Soko ima potrebe.

„Odatle cela privreda ima koristi. Pratimo bezbednosnu situaciju i neće biti otvoren nauštrb bezbednosti. Zahvaljujem rudarima koji su imali razumevanja za državu. Treba da radimo na održivom rešenju, to nam je cilj i nastavljamo da pričamo i sa rukovodstvom i sa predstavnicima sindikata“, rekla je Đedovićeva.

BONUS VIDEO Ana Marija Grbić: Imamo najjeftiniju struju, ali nam je i život najjeftiniji u regionu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar